«Η Ρωσία έχει χάσει την αεροπορική υπεροχή της στην Ουκρανία», λένε οι Βρετανοί

Στην εκτίμηση ότι η Ρωσία όχι μόνον έχει απωλέσει την αεροπορική υπεροχή της στην Ουκρανία, αλλά και ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ανακτήσει, προβαίνει το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του.

Το Βρετανικό ΥΠΑΜ επικαλείται αρχικά τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valeriy Zaluzhnyi, που στις 3 Νοεμβρίου 2022 δήλωσε ότι η Ρωσία είχε χάσει πάνω από το διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών στην Ουκρανία από ό,τι στον Σοβιετο-Αφγανικό Πόλεμο, δηλαδή 278 αεροσκάφη που χάθηκαν στην Ουκρανία σε σύγκριση με 119 στο Αφγανιστάν.

«Αν και δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε ανεξάρτητα αυτά τα στοιχεία, η συνεχιζόμενη έλλειψη αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας πιθανότατα επιδεινώνεται από την κακή εκπαίδευση, την απώλεια έμπειρων πληρωμάτων και τους αυξημένους κινδύνους παροχής στενής αεροπορικής υποστήριξης σε πυκνές ζώνες αεράμυνας», προσθέτει για τη Ρωσία το Βρετανικό ΥΠΑΜ.

«Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει τους επόμενους μήνες. Οι απώλειες αεροσκαφών για τη Ρωσία πιθανότατα ξεπερνούν σημαντικά την ικανότητά της να κατασκευάζει νέα αεροσκάφη. Ο χρόνος που απαιτείται για την εκπαίδευση ικανών πιλότων μειώνει ακόμη περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να αναγεννήσει τις δυνατότητες της Πολεμικής αεροπορίας της», καταλήγει το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας.