Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τα οπλικά της συστήματα και η Δύση επενδύει σε εξοπλισμούς σοβιετικής εποχής για την Ουκρανία

Tornado-S

Ο υπουργός Άμυνας στη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τώρα νέα εκσυγχρονισμένα οπλικά συστήματα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων συστημάτων με τη συνεπακόλουθη χρήση τους στην διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού σε μια συνάντηση στρατηγών στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Σοϊγκού δεν διευκρίνισε ποια προχωρημένα όπλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αν και είπε πως θέλει να συζητήσει με τους στρατηγούς νέους τρόπους βελτίωσης των επιθέσεων με πυροβολικό και πυραύλους. «Δοκιμάζονται νέοι τρόποι για να χρησιμοποιηθούν στη μάχη», είπε ο Σοϊγκού, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στην Ουκρανία, είπε ο Σοϊγκού, οι πυροβολαρχίες βελτιώνονται χρησιμοποιώντας συστήματα ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς όπως το Tornado-S και τα ισχυρά συστήματα πυροβολικού Malka. «Αυτό καθιστά δυνατό να πληγούν αποτελεσματικά ξένα συστήματα ρουκετών και πυροβολικού».

Η Δύση επενδύει σε συστήματα σοβιετικής εποχής για να στείλει στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα στο CNN, πως η Δύση και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να επενδύσουν στην παραγωγή οπλικών συστημάτων της Σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός στις μάχες του ενάντια στη Ρωσία.

«Εξετάζουμε κάθε επιλογή για να βεβαιωθούμε ότι και πάλι (οι Ουκρανοί) θα λάβουν αυτό που χρειάζονται και τι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για αυτούς», επεσήμανε ο Μπλίνκεν.

Οι New York Times ανέφεραν την Κυριακή ότι το ΝΑΤΟ συζητούσε για επενδύσεις σε παλαιά εργοστάσια στην Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία για να ξαναρχίσει η κατασκευή βλημάτων διαμετρήματος 152 mm και 122 mm της σοβιετικής εποχής για το οπλοστάσιο πυροβολικού της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη συμμαχία να αυξήσει την παραγωγή όπλων για να υποστηρίξει την Ουκρανία, καθώς το ΝΑΤΟ έχει εξαντλήσει τα περισσότερα από τα αποθέματά του σε όπλα και πυρομαχικά.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / New  Voice of Ukraine