Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

(U.S. Air Force photo by Airman Carissa McSwain)

Η Ταϊβάν εγκαταλείπει τα σχέδια της να αναβαθμίσει τον στόλο των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130H και αντ’αυτού θέλει να αποκτήση 10 νέα C-130J Super Hercules.

Η Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Κίνας (RoCAF – όπως ονομάζεται η αεροπορική δύναμη της Ταϊβάν) αρχικά σκόπευε να αναβαθμίσει 18 αεροσκάφη C-130H που βρίσκονταν σε υπηρεσία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται «Taiwushan No 3 (Taiwu Mountain III)».

Ωστόσο, στις 8 Φεβρουαρίου, «ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτεί 10 αεροσκάφη C-130J από τις Ηνωμένες Πολιτείες» λόγω ανησυχιών ότι η αναβάθμιση του παλαιού στόλου δεν θα είναι οικονομικά αποδοτική, ανέφερε το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA).

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η απόφαση της RoCAF βασίστηκε σε αξιολογήσεις απειλών και σε εκτίμηση των απαιτήσεων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν (MND) ξεκίνησε την προκήρυξη προσφορών για την αναβάθμιση του στόλου C-130H τον Δεκέμβριο του 2024. Το πρόγραμμα «Taiwushan No 3» επρόκειτο να ξεκινήσει το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2030 και στόχευε στην ενίσχυση των δυνατοτήτων θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης του στόλου C-130H. Οι αναβαθμίσεις περιελάμβαναν το πιλοτήριο, ένα νέο GPS και ένα σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος (GCAS).

Ωστόσο, μια αξιολόγηση της RoCAF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στόλος C-130H απαιτεί επίσης δομική ενίσχυση εκτός από αναβαθμίσεις λογισμικού και αεροηλεκτρονικών, γεγονός που αύξησε το κόστος. Πλέον, επιδιώκει να κάνει μια «βασική αναβάθμιση», με την εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από: Janes