Ιαπωνία: «Έδωσε τα χέρια» με την Ουκρανία για την παράδοση 100 στρατιωτικών οχημάτων [pics]

Η Ιαπωνία θα δωρίσει 100 στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία, καθώς το Τόκιο επιδιώκει να επεκτείνει την υποστήριξή του προς το Κίεβο, που αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή.

Σήμερα, η δωρεά αυτή «σφραγίστηκε» με μια επίσημη τελετή στο Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, στην οποία εκτέθηκαν δύο φορτηγά μισού τόνου, ενώ ο Ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Toshiro Ino παρέδωσε ένα έγγραφο στον Ουκρανό πρέσβη Sergiy Korsunsky που απαριθμούσε τους τρεις τύπους οχημάτων που περιλαμβάνονται στη δωρεά.

«Ελπίζουμε η εισβολή να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και να επιστρέψουν οι ζωές στην ειρηνική τους καθημερινότητα. Θα προσφέρουμε όσο περισσότερη υποστήριξη μπορούμε», δήλωσε ο Ιάπωνας υφυπουργός.

Η δωρεά, η οποία περιλαμβάνει επίσης 30.000 μερίδες τροφίμων, έρχεται καθώς η Ιαπωνία επιδιώκει να διευκολύνει την πολιτική μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της νέας πολιτικής εθνικής ασφάλειας που θα επιτρέπει στον στρατό της να αναλαμβάνει έναν μεγαλύτερο επιθετικό ρόλο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πολιτική της Ιαπωνίας βασιζόταν ως στην αρχή αποκλειστικής άμυνας.

Η Ιαπωνία έχει παράσχει στην Ουκρανία αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, μάσκες αερίων, στολές hazmat, μικρά drones και μερίδες τροφίμων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα υποσχέθηκε τα στρατιωτικά οχήματα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν συναντήθηκαν στη Χιροσίμα την περασμένη Κυριακή, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7). Η Ιαπωνία προσφέρθηκε επίσης να περιθάλψει τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες σε ιαπωνικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Τα οχήματα αποτελούνται από φορτηγά μισού τόνου, οχήματα υψηλής κινητικότητας και οχήματα διαχείρισης υλικών, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, ενώ οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του ακριβούς αριθμού των οχημάτων και του χρόνου αποστολής τους, βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης.

Πηγή: ΑP / Φωτογραφίες Reuters