Ιαπωνία: Υπέγραψε deals δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Το Υπουργείο Άμυνας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε συμβόλαια ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κορυφαία αμυντική εταιρεία της χώρας, τη Mitsubishi Heavy Industries, για την ανάπτυξη και τη μαζική παραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ήδη από το 2026.

Το υπουργείο δήλωσε ότι τα συμβόλαια περιλαμβάνουν βελτιωμένες εκδόσεις των πυραύλων Type 12 της Mitsubishi για εκτοξεύσεις από το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα, καθώς και έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο για την άμυνα απομακρυσμένων νησιών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης. Στα τέλη του 2022, το μέσο ενημέρωσης Kyodo ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να αναπτύξει πυραύλους βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων στις αρχές της δεκαετίας του 2030 και έναν υπερηχητικό πύραυλο βεληνεκούς 3.000 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε περιοχή της Βόρειας Κορέας και κάποιες περιοχές της Κίνας.

Η μαζική παραγωγή της αντιπλοϊκής έκδοσης των κατευθυνόμενων πυραύλων Type 12, που έχουν ήδη αναπτυχθεί, θα ξεκινήσει φέτος, ανέφερε το υπουργείο. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν τον αριθμό των πυραύλων που σχεδιάζει να αναπτύξει η Ιαπωνία, αλλά ανέφεραν ότι η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα πέντε χρόνια. Λόγω του περιορισμένου χώρου, η Ιαπωνία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων σε στρατιωτικές βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα άλλο συμβόλαιο που υπογράφηκε, αφορά την ανάπτυξη αντιπλοϊκών πυραύλων, εκτοξευόμενων από υποβρύχια, μεγάλου βεληνεκούς με υποβρύχιο, οι οποίοι προγραμματίζονται να μπουν σε μαζική παραγωγή έως το 2027.

Οι Ιαπωνία τριπλασιάζει τις αμυντικές της δαπάνες

Το σχέδιο ανάπτυξης βασίζεται σε μια νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας που ανακοίνωσε η Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική της ισχύ για να αποτρέψει πιθανές απειλές από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Η Ιαπωνία ενίσχυσε την άμυνα στα νοτιοδυτικά της και πρόσφατα τοποθέτησε πυραυλικές μονάδες σε απομακρυσμένα νησιά ως αποτρεπτικό μέσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όμως οι κάτοικοι στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας διχάζονται σχετικά με την τοποθέτηση των συστημάτων, καθώς φοβούνται ότι θα εμπλακούν σε μια σύγκρουση.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αγοράζει 400 αμερικανικής κατασκευής πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk ικανούς να πλήξουν στόχους έως και 1.600 χιλιόμετρα μακριά. Οι αμερικανικοί πύραυλοι είναι για να καλύψουν το «κενό», όσο η Mitsubishi εργάζεται για την αναβάθμιση και την επέκταση της εμβέλειας των πυραύλων της.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια στα 43 τρισεκατομμύρια γιεν (πάνω από 300 δισ δολάρια).

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία Mitsubishi (Wikipedia)