Ice Breaker: Η ισραηλινή Rafael αποκαλύπτει τον νέο πύραυλο 5ης γενιάς [vid]

Η ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems παρουσίασε ένα νέο σύστημα όπλων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας με εκτόξευση από αέρος 5ης γενιάς, το Ice Breaker, που μπορεί να εκτοξευθεί εναντίον διαφόρων στόχων σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος που ονομάζεται «Ice Breaker» είναι ένας «πολλαπλασιαστής εναέριας δύναμης, σχεδιασμένος για να ξεπερνά τις προκλήσεις της σύγχρονης πολεμικής αρένας », σύμφωνα με ανακοίνωση της Rafael.

Το σύστημα, το οποίο «παρέχει δυνατότητες χτυπήματος ακριβείας» είναι «ανθεκτικό σε ηλεκτρονικά αντίμετρα και είναι πλήρως λειτουργικό σε αρένες χωρίς GNSS».

Η αποκάλυψη των πυραύλων έρχεται ένα χρόνο αφότου η αμυντική εταιρεία παρουσίασε το Sea Breaker που χρησιμεύει ως ναυτική και χερσαία έκδοση του Ice Breaker. Ο πύραυλος βασίζεται σε μια κοινή βάση των πυραύλων SPIKE NLOS και SPICE της εταιρείας.

Διαθέτει προηγμένο ανιχνευτή IIR (Imaging Infra-Red), ιδανικό για σταθερή ή κινούμενη εμπλοκή χερσαίων και θαλάσσιων στόχων σε προηγμένες αρένες Anti-Access/Area Denial (A2/AD),

Συμβατό με διάφορες εναέριες πλατφόρμες, μπορεί να εκτοξευθεί από μαχητικά αεροσκάφη, ελαφρά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία. Είναι πλήρως λειτουργικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

«Χρησιμοποιώντας τη μοναδική αποδεδειγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της RAFAEL, το Ice Breaker έχει την ικανότητα να εκτελεί Αυτόματη Απόκτηση Στόχων (ATA) και Αυτόματη Αναγνώριση Στόχων (ATR),» δήλωσε η εταιρεία.

Όπως το Seabreaker, η σύνδεση δεδομένων του Ice Breaker υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων και τακτικές ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και διαθέτει επίσης δυνατότητες ματαίωσης κατά τη διάρκεια της πτήσης και αξιολόγησης ζημιών μάχης (BDA) για τους χειριστές, ώστε να βλέπουν τον στόχο μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Πηγή: The Jerusalem Post