IDEF-23: Τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες παρουσίασαν νέο σύστημα αεράμυνας και ρομπότ μάχης [pic, vid]

Στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας «IDEF-23» που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε νέα προϊόντα και τεχνολογίες, που «τράβηξαν» το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών αλλά και αναλυτών, όπως το νέο σύστημα αεράμυνας τύπου GÜRZ και το μη επανδρωμένο όχημα μάχης τύπου Barkan.

Ειδικότερα, η τουρκική εταιρεία Aselsan αποκάλυψε το νέα πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου GÜRZ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει φίλιες και συμμαχικές δυνάμεις στο πεδίο επιχειρήσεων από εχθρικές εναέριες απειλές, ενώ αρκετοί το συγκρίνουν με το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας τύπου Pantsir. Όπως φάνηκε και στο έκθεμα του περιπτέρου της Aselsan, το πυραυλικό σύστημα είναι τοποθετημένο σε τροχοφόρο όχημα 8×8 και μπορεί να αναχαιτίσει εχθρικούς πυραύλους, drones, ελικόπτερα, ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη.

Από την άλλη, η τουρκική κρατική εταιρεία ανάπτυξης αμυντικών τεχνολογιών Havelsan, παρουσίασε το νέο μη επανδρωμένο όχημα μάχης τύπου Barkan, για τις ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το υπερσύγχρονο ρομπότ έχει ολοκληρώσει δοκιμές διάρκειας δύο ετών και πλέον έχει πιστοποιηθεί για επιχειρησιακή λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει οπλικό σύστημα 12,7 χιλιοστών, ενώ μπορεί να φέρει εκτοξευτές οβίδων των 40 χιλιοστών αλλά και διαφόρων ειδών πυραύλους. Επιπρόσθετα, έχει κατασκευαστεί μια νέα, αναβαθμισμένη έκδοση του ρομπότ μάχης, που έχει βελτιωμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά και την ικανότητα να φέρει βαρύ οπλισμό. Στην έκθεση IDEF-23 παρουσιάστηκαν και οι δύο εκδόσεις του Barkan, όπως φαίνεται στα παρακάτω πλάνα.