Ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο απέκτησε η Ευρώπη με την επιτυχημένη δοκιμή του Institute of Saint-Louis

«Ανοίγει» ο δρόμος ώστε οι ερευνητές να προχωρήσουν σε δοκιμές πολλαπλών βολών και στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών πυρομαχικών

Άρης Δημητράτος
Το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο του Ινστιτούτου Saint-Louis Screengrab από ISL / Youtube

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τεράστια επιτυχία σημείωσε το Ινστιτούτο Ερευνών του Saint-Louis (ISL), το οποίο λειτουργούν από κοινού το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας και ο Οργανισμος Αμυντικής Καινοτομίας του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, καθώς δοκίμασε επιτυχώς για πρώτη φορά ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (railgun).

Παρά το γεγονός ότι η δοκιμή είχε διάρκεια λίγα δευτερόλεπτα, το Ινστιτούτο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, το οποίο ήρθε μετά από χρόνια δοκιμών και ερευνών σε έναν από τους πιο σύνθετους και περίπλοκους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας.

Εξάλλου, σημαντικό στοιχείο της δοκιμής είναι το γεγονός ότι το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο εκτόξευσε βλήμα σε ανοιχτό χώρο, όχι σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, γεγονός που «ανοίγει» τον δρόμο ώστε οι ερευνητές να προχωρήσουν σε δοκιμές πολλαπλών βολών και στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών πυρομαχικών που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από το προηγμένο railgun.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά όπλα, το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για την εκτόξευση και επιτάχυνση των πυρομαχικών. Με αυτόν τον τρόπο, στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να επεκτείνουν τη εμβέλεια των οπλικών τους συστημάτων, βλετιώνοντας παράλληλα το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν, μειώνοντα παράλληλα το λειτουργικό κόστος.

Παρά το στιγμή ορόσημο στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το Ινστούτο διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία απαιτεί ακόμα χρόνια έρευνας, δοκιμών και πιστοποίησης προτού τεθεί σε υπηρεσία για στρατιωτική χρήση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ένα ευρωπαϊκό κέντρο ερευνών κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα αυτό, δείχνει ότι η Ευρώπη θα μπορεί τα επόμενα χρόνια να αναπτύξει ένα πλήρως επιχειρησιακό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο.

Με πληροφορίες από: Next Gen Defense

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δένδιας - Γαλλία
ΥΕΘΑ

Δένδιας για την Ημέρα της Βαστίλης: «Η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων συμβολίζει τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας»

«Συμβολίζει», επίσης, «τη διαχρονική συμβολή της χώρας μας στην κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια, στην προστασία των αξιών της Δημοκρατίας»