Ινδία: «Η Ρωσία ακύρωσε μεγάλες παραδόσεις εξοπλισμών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία» – Άκυροι οι S-400;

Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παραδώσει ζωτικής σημασίας αμυντικές προμήθειες στον στρατό της Ινδίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF).

Για πρώτη φορά, το Νέο Δελχί εκφράζει ανησυχίες ότι η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις στρατιωτικές προμήθειες από τη μεγαλύτερη πηγή αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας.

Ένας εκπρόσωπος της IAF δήλωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η Ρωσία είχε σχεδιάσει μια «μεγάλη παράδοση» φέτος που δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η μεγαλύτερη σε εξέλιξη παράδοση είναι τα συστήματα αεράμυνας S-400 Triumf που αγόρασε η Ινδία το 2018 για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τρία από αυτά τα συστήματα έχουν παραδοθεί, ενώ αναμένεται σύντομα και η παράδοση για τα άλλα δύο. Μετά τις δηλώσεις του Ινδού αξιωματούχου, υπάρχουν αμφιβολίες αν η Μόσχα θα καταφέρει να εκπληρώσει την παράδοση των συστημάτων. 

Η IAF εξαρτάται επίσης από τη Ρωσία για ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI και MiG-29. Η Ρωσία, και η Σοβιετική Ένωση πριν από αυτήν, ήταν η κύρια πηγή όπλων και αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας για δεκαετίες.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ξοδέψει η Ινδία για εισαγωγές όπλων από το 2017, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Νέο Δελχί προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή του από τη Μόσχα και αγόρασε τα γαλλικά μαχητικά Rafale, αλλά και εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters