Ηνωμένο Βασίλειο: «Η βλάβη σε υποθαλάσσια καλώδια από ρωσικά υποβρύχια θεωρείται πράξη πολέμου»

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι η δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων απειλεί τα υποθαλάσσια καλώδια που είναι ζωτικής σημασίας για τα συστήματα επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο.

Ο ναύαρχος Τόνι Ραντάκιν είπε ότι τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταδίδουν δεδομένα διαδικτύου είναι «το πραγματικό σύστημα πληροφοριών του κόσμου» και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα βλάβης τους θα μπορούσε να θεωρηθεί «πράξη πολέμου».

Μιλώντας στους Times στην πρώτη του συνέντευξη ως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ο ίδιος είπε ότι υπήρξε μια «φαινομενική αύξηση στη ρωσική υποβρύχια δραστηριότητα» τα τελευταία 20 χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί το σύστημα πληροφοριών του κόσμου, το οποίο είναι τα υποθαλάσσια καλώδια που το διατρέχουν» πρόσθεσε.

Το ναυτικό παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων, ενώ μια σύγκρουση μεταξύ του HMS Northumberland και ενός ρωσικού υποβρυχίου πυροδότησε εικασίες για δραστηριότητα χαρτογράφησης καλωδίων.

Ρωσικά υποβρύχια δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στον Ατλαντικό, κυρίως στα σημεία που περνάνε τα υποθαλλάσσια καλώδια που μεταφέρουν δεδομένα διαδικτύου τα οποία εξυπηρετούν την Βρετανία.

Στη συνέντευξή του, ο Ραντάκιν είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους για να συμβαδίσει με τον στρατιωτικό ανταγωνισμό. Τόνισε την ικανότητα υπερηχητικών και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων της Ρωσίας ως απειλή και τις συγκριτικές ικανότητες της Βρετανίας ως αδυναμία. «Δεν έχουμε τις απαραίτητες ικανότητες, ενώ θα έπρεπε », είπε.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς για τις «στρατιωτικές επιλογές» της Βρετανίας εάν η Ρωσία εισβάλλει τελικά στην Ουκρανία, αλλά δεν αποκάλυψε περαιτέρω πληροφορίες. Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ήταν «πολύ απίθανο» το Ηνωμένο Βασίλειο να στείλει στρατεύματα σε περίπτωση εισβολής, ενώ οι Times αναφέρουν ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο «θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή».

Με πληροφορίες από: The Guardian