INS Imphal: Εντυπωσιακή εκτόξευση πυραύλου BrahMos από το νέο αντιτορπιλικό της Ινδίας [vid]

Το νέο αντιτορπιλικό του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού, το INS Imphal, πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του αντιπλοϊκού πυραύλου BrahMos στην έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς, λίγο πριν τεθεί σε υπηρεσία.

Η Δυτική Ναυτική Διοίκηση (WNC) του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από την επιτυχημένη εκτόξευση. Στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση αναφέρει ότι «στην παρθενική του εκτόξευση από το νέο πλοίο, ο υπερηχητικός πύραυλος πέτυχε τον στόχο του».

Ο πύραυλος BrahMos, ο οποίος αναπτύχθηκε από κοινού από την Ινδία και τη Ρωσία, είναι εξοπλισμένος με ενεργό σύστημα ραντάρ και το σύστημα πρόωσής του περιλαμβάνει ένα πρώτο στάδιο ενίσχυσης στερεού καυσίμου και ένα δεύτερο στάδιο υγρού καυσίμου ramjet , φτάνοντας σε ταχύτητες γύρω στα 4 Mach.

Η βασική έκδοση του πυραύλου μπορεί να χτυπήσει στόχους σε μέγιστο βεληνεκές 290 χιλιομέτρων, ενώ στην έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς μπορεί να φτάσει και τα 500 χιλιόμετρα.

To αντιτορπιλικό INS Imphal

Το INS Imphal, το τρίτο από τα τέσσερα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Visakhapatnam, κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Mazagon Dock Limited (MDL). Το πλοίο, που καθελκύστηκε στις 20 Απριλίου 2019, ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές στις 28 Απριλίου 2023.

Το πρώτο πλοίο της κλάσης P15B, INS Visakhapatnam, τέθηκε σε λειτουργία στις 21 Νοεμβρίου 2021, ενώ το δεύτερο πλοίο INS Mormugao τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Δεκεμβρίου 2022. Το τέταρτο, INS Surat , καθελκύστηκε στις 17 Μαΐου πέρυσι και βρίσκεται στο στάδιο εξοπλισμού.

Με εκτόπισμα 7.400 τόνων και εντυπωσιακή ισχύ πυρός, το νέο πλοίο προσθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις ναυτικές δυνατότητες του Ινδικού Ναυτικού, εν μέσω των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα και το Πακιστάν.

Τα «αποκαλυπτήρια» του αντιτορπιλικού αναμένεται να γίνουν σήμερα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου, παρουσία του Ινδού υπουργού Άμυνας. Αξιωματούχοι του ινδικού ΠΝ αναφέρουν ότι το INS Imphal παραδόθηκε «τέσσερις μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο», ενώ το χαρακτήρισαν «μεταξύ των πιο τεχνολογικά προηγμένων πολεμικών πλοίων στον κόσμο». 

Πέρα από τους πυραύλους Brahmos, το αντιτορπιλικό θα είναι εξοπλισμένο και με τους πυραύλους επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Barak-8 και με εγχώρια ανεπτυγμένα ανθυποβρυχιακά όπλα και αισθητήρες, κυρίως το Sonar Humsa NG. Σύμφωνα με το ινδικό ΠΝ, το νέο πλοίο θα φέρει κατά 75% εγχώρια κατασκευασμένους εξοπλισμούς.

Με πληροφορίες από: The Hindu, Defence Blog / Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό Ινδίας