INS Vikrant: Η Ινδία καθέλκυσε το πρώτο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο [pics]

Σε μια εντυπωσιακή τελετή, η Ινδία καθέλκυσε το πρώτο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο «INS Vikrant», μια στιγμή – ορόσημο για την χώρα, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πολύ μεγαλύτερο και διαρκώς αναπτυσσόμενο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, επεκτείνοντας παράλληλα τις δυνατότητες της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η ονομασία του πλοίου είναι συμβολική καθώς «vikrant» σημαίνει «ισχυρός, θαραλλέος», ένας χαρακτηρισμός που το Νέο Δελχί θέλησε να αποδώσει στο δεύτερο επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο του στόλου του, μαζί με το σοβιετικής κατασκευής «INS Vikramaditya» που προμηθεύτηκε από την Ρωσία το 2004, για προβολή ισχύος στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Το νέο πλοίο μήκους 262 μέτρων, που σχεδιάστηκε από το ινδικό ναυτικό και κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Cochin στη νότια Ινδία, καθελκύστηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σε μια εντυπωσιακή τελετή εορτασμού για την συμπλήρωση 75 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας από την βρετανική αυτοκρατορία.

Το «INS Vikrant» είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί στην Ινδία, έχει πλήρωμα περίπου 1.600 άτομα και μπορεί να μεταφέρει 30 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αλλά και ελικοπτέρων. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι πάνω από το 75% των εξαρτημάτων και συστημάτων του αεροπλανοφόρου είναι ινδικής κατασκευής, με την συμμετοχή δεκάδων ινδικών αμυντικών εταιρειών, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ο διαγωνισμός για νέα μαχητικά και η «απειλή» της Κίνας

Το αεροπλανοφόρο των 47.400 τόνων θα τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι δοκιμές των μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29K που θα αναπτύσσονται, σε πρώτη φάση, με το «INS Vikrant». Την ίδια στιγμή, «τρέχει» ακόμα ο διαγωνισμός μεταξύ των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale-M και των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18 Block III Super Hornet για το συμβόλαιο προμήθειας 57 περίπου μαχητικών του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Ινδία αναγνωρίζει ότι η Κίνα κάνει μεγάλα άλματα στην ανάπτυξη ενός πανίσχυρη Στόλου που αμφισβητεί την θέση ισχύος στον Ινδικό Ωκεανό, ειδικά μετά και την καθέλκυση του τρίτου κινεζικού αεροπλανοφόρου «Fujian» στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, γι’αυτό και το Νέο Δελχί επιδιώκει να «απαντήσει» με μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που θα αναβαθμίσουν τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Δείτε και άλλες εικόνες από την καθέλκυση του αεροπλανοφόρου:

Φωτογραφίες Reuters