ΗΠΑ: Απαλλάσσεται η Ινδία από τον νόμο CAATSA για την αγορά S-400 από τη Ρωσία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, ενέκρινε μια νομοθετική τροποποίηση που εγκρίνει την απαλλαγή της Ινδίας από τις κυρώσεις του νόμου CAATSA για την αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να απαλλάξει την Ινδία από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των απειλών από την Κίνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ινδίας απέναντι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας από την Κίνα. Εργάζομαι σκληρά για να ενισχύσω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και να διασφαλίσω ότι η Ινδία μπορεί να αμυνθεί κατά μήκος των ινδο-κινεζικών συνόρων», είπε ο Ινδοαμερικανός βουλευτής Ρο Χάννα, που εισηγήθηκε την τροπολογία.

Ο νόμος CAATSA προβλέπει σκληρές κυρώσεις σε σε χώρες που αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Τον Οκτώβριο του 2016, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την αγορά πέντε συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Με πληροφοριες από: The Hindu / Φωτογραφία αρχείου