ΗΠΑ: F-16, THAAD και Patriot «επιστρατεύονται» για την προστασία των αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή [pics]

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon έφτασε χθες στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) στη Μέση Ανατολή.

Από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επιτεθεί πολλές φορές στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν σε βάσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν διέταξε να μεταφερθούν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή για την προστασία των στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και ενός συστήματος Patriot.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει και την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower στην περιοχή ευθύνης της CENTCOM. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες, ειδικότερα μετά την εκτόξευση πυραύλου από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που είχει στόχο το Ισραήλ, αλλά αναχαιτίστικε από την αεράμυνα ενός αμερικανικού Πολεμικού Πλοίου που βρισκόταν κοντά στις ακτές της Υεμένης.

«Βλέπουμε μια προοπτική για πολύ πιο σημαντική κλιμάκωση εναντίον των δυνάμεων και του προσωπικού των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον και ας το ξεκαθαρίσουμε, όλα δείχνουν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το Ιράν», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Σε ομιλία του σήμερα Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε ανοιχτά το Ιράν. « Η προειδοποίησή μου προς τον Αγιατολάχ ήταν ότι εάν συνεχίσουν να κινούνται εναντίον αυτών των στρατευμάτων, θα απαντήσουμε. Και πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Πριν λίγη ώρα, η «Ισλαμική Αντίσταση», μια ένοπλη πολιτοφυλακή στη Συρία και το Ιράκ υποστήριξε ότι εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στη βόρεια Συρία και ότι «έπληξε με επιτυχία τον στόχο της». Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την αμερικανική πλευρά.

Επίσης, η αμερικανική πρεσβεία στο Κουβέιτ εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ περιορίζουν τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους, καθώς υπάρχουν σοβαρές απειλές κατά των βάσεων από ένοπλες οργανώσεις.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας στις βάσεις 

Ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει νέα μέτρα για να προστατεύσει τα στρατεύματά του στη Μέση Ανατολή καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για επιθέσεις από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκένωσης στρατιωτικών οικογενειών εάν χρειαστεί, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών περιπολιών, τον περιορισμό της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις της βάσης και τη συλλογή πληροφοριών, μεταξύ άλλων μέσω drone και άλλων επιχειρήσεων επιτήρησης, λένε αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Στο τραπέζι» βρίσκεται και η επιλογή της εκκένωσης των οικογενειών των Αμερικανών στρατιωτών, κυρίως από τις βάσεις του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ.

Με πληροφορίες από: Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ, Reuters