ΗΠΑ σε Τουρκία: «Αν καθυστερήσετε να εγκρίνετε την ένταξη της Σουηδίας στο NATO θα δώσουμε τα F-35 στην Ελλάδα»

Το «χαρτί» της πώλησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα «παίζουν» οι ΗΠΑ, στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Όπως αναφέρει η Λένα Αργύρη από την Ουάσιγκτον στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να καθυστερεί να δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, ο Άντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία. Όπως αναφέρει η κ.Αργύρη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια να πείσει τον Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η τουρκική εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.

Αν συνεχίσει όμως η καθυστέρηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίθεται να ειδοποιήσει επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση τν F-35 προς την Ελλάδα ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα. Ο Μπλίνκεν άλλωστε έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν συνεχίσει η Τουρκία να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την Σουηδία.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI