ΗΠΑ: T-72, συστήματα αεράμυνας Hawk και Phoenix Ghost drones στο νέο πακέτο εξοπλισμών για την Ουκρανία

T-72B3M

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, σήμερα Παρασκευή, ότι θα στείλουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Sabrina Singh, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν για 90 άρματα μάχης T-72 από την Τσεχική Δημοκρατία, που θα εκσυγχρονιστούν με την υποστήριξη της Ολλανδίας και επίσης θα χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό πυραύλων αεράμυνας Hawk.

Επίσης, θα χρηματοοτήσουν την ίδρυση ενός αρχηγείου ασφαλείας στη Γερμανία που θα επιβλέπει όλες τις μεταφορές όπλων και τη στρατιωτική εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών. Το νέο διοικητήριο, που ονομάζεται «Ομάδα Βοήθειας Ασφαλείας για την Ουκρανία», σηματοδοτεί ένα πιο μόνιμο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για να συνεχίσει η Δύση να βοηθά το Κίεβο στον αγώνα του εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα νέο πακέτο ύψους 400 εκτομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει 1.100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Phoenix Ghost, 45 τανκ T-72B, 250 τεθωρακισμένα M1117, πυραύλους αεράμυνας Hawk και 40 θωρακισμένα σκάφη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, την τσεχία και την Ολλανδία για την συνεχιζόμενη βοήθεια προς το Κίεβο και αποκάλυψε ότι τα πρώτα 26 τανκ T-72B που θα εκσυγχρονιστούν για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού, θα φτάσουν στην Ουκρανία μόλις τον επόμενο μήνα.