ΗΠΑ: Τα τέσσερα οπλικά συστήματα που ανέπτυξαν στην Αν.Ευρώπη «χωρίς να τα τεστάρουν»

Στην προσπάθειά της να στηρίξει τους συμμάχους του NATO και την Ουκρανία εν αναμονή μιας πιθανής ρωσικής εισβολής, η κυβέρνηση Μπάιντεν των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη 1.700 στρατιωτών στην Πολωνία και μίας μονάδας με βάση την Γερμανία στη Ρουμανία.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην Ανατολική Ευρώπη τέσσερα οπλικά συστήματα που δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα στο πεδίο της μάχης και που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία.

Αντιαρματικός πύραυλος FGM-148 Javelin

Ο πύραυλος Javelin και οι αμερικανικές αποστολές πυραύλων στην Ουκρανία έχουν συζητηθεί εκτενώς το τελευταίο διάστημα. Ο κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίσει σοβιετικούς και τώρα ρωσικούς σχηματισμούς τεθωρακισμένων, ακριβώς το είδος των σχηματισμών που συγκεντρώνεται στα σύνορα της Ουκρανίας.

Το παρακάτω βίντεο από τον Στρατό της Νέας Ζηλανδίας δείχνει την πραγματική λειτουγία του συστήματος πυραύλων Javelin.

Το Javelin αναπτύχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1990 και το μεγάλο βεληνεκές του, η υπέρυθρη στόχευση και το σύστημα εκτόξευσης τους είχε πολύ καλύτερη τεχνολογία από τον προκάτοχό του, τον πύραυλο Dragon. Ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέψει αποθήκες, κτίρια και άλλες οχυρωμένες κατασκευές στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά σπάνια χρησιμοποιήθηκε στο ρόλο του καταστροφέα αρμάτων μάχης για τον οποίο προοριζόταν αρχικά.

Μεταξύ των στρατευμάτων που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Ευρώπη, το Javelin θα είναι ένα βασικό οπλικό σύστημα. Τα μισά από τα οχήματα μεταφοράς πεζικού Stryker είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενους εκτοξευτές Javelin και η μοίρα που αναπτύσσεται στη Ρουμανία μπορεί να είναι εξοπλισμένη με έως και 25 πυραύλους. Η μονάδα της 82ης Μεραρχίας που αναπτύσσεται για να ενισχύσει τη σύμμαχο του NATO Πολωνία είναι πιθανότατα εξοπλισμένη με 18 πυραυλικά συστήματα Javelins και οκτώ από τα βαρύτερα, ισχυρότερα, μεγαλύτερης εμβέλειας αντιαρματικά συστήματα πυραύλων TOW.

Stryker Infantry Carrier Vehicle – Dragoon (ICV-D)

Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 ο στρατός των ΗΠΑ πήρε την απόφαση να αυξήσει τη δύναμη πυρός του 2ου Συντάγματος Ιππικού με έδρα τη Γερμανία. Μια απόφαση ήταν να αναβαθμιστούν τα μισά οχήματα Stryker της μονάδας με πυραύλους Javelin. Μία άλλη ενέργεια ήταν η προσθήκη μιας μη επανδρωμένης κινητής βάση εξοπλισμένης με ένα αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών, δημιουργώντας το Όχημα Μεταφοράς Πεζικού, Dragoon (ICV-D), ή Stryker Dragoon. Τα Stryker Dragoons αποτελούν το άλλο μισό των οχημάτων Stryker που έχουν ανατεθεί στο 2ο Ιππικό.

Το πυροβόλο 30 χιλιοστών XM-813 του Stryker Dragoon έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει εχθρικά ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών οχημάτων μάχης πεζικού BMP-2 και BMP-3 και τεθωρακισμένων οχημάτων BTR-80.

Όχημα διμοιρίας πεζικού (ISV)

Ένα από τα ταχύτερα νέα αποκτήματα εξοπλισμού του Στρατού τα τελευταία χρόνια είναι το Όχημα Διμοιρίας Πεζικού  (Infantry Squad Vehicle – ISV). Το ISV είναι ένα όχημα που έχει σχεδιαστεί για να μετακινεί γρήγορα ελαφρά στρατεύματα πεζικού, ιδιαίτερα αερομεταφερόμενο πεζικό, στο πεδίο της μάχης. Το ISV βρίσκεται ακόμη σε δοκιμές και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά η μεταφορά του θα βοηθούσε την 82η Μοίρα να αναπτυχθεί γρήγορα σε όλη την Πολωνία.

Το ISV είναι ένα μη θωρακισμένο φορτηγό μάχης βασισμένο στο μεσαίου μεγέθους φορτηγό Chevy Colorado. Έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει εννέα στρατιώτες, να χωράει μέσα σε ένα ελικόπτερο CH-47 Chinook και να μπορεί να πέφτει από τα αεροσκάφη μαζί με αερομεταφερόμενα στρατεύματα.

Ο Διευθυντής Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης (DOT&E) του Πενταγώνου επέκρινε πρόσφατα το ISV στην τελευταία του έκθεση ως «επιχειρησιακά μη αποτελεσματικό» σε στρατιωτικές ασκήσεις. Η DOT&E παραπονέθηκε ότι τα δοκιμαστικά οχήματα απέτυχαν να ολοκληρώσουν τη δοκιμή αξιοπιστίας λόγω προβλημάτων όπως «ικανότητα διεύθυνσης, ραγισμένα και λυγισμένα πλαίσια καθισμάτων και ρωγμές και υπερθέρμανση του κινητήρα». Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση και η 82η Μοίρα θα έχει πρόβλημα να μετακινηθεί στην Πολωνία χωρίς αυτό.

F-35 Joint Strike Fighter

Η ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα καλύπτει τις χερσαίες δυνάμεις. Οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη αεροπορικής ισχύος θα περιλαμβάνει σχεδόν σίγουρα και το F-35A Joint Strike Fighter της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το F-35A είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων που μπορεί να χειριστεί αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το F-16 Fighting Falcon, το F-35 είναι κατασκευασμένο από το μηδέν ως ένα stealth μαχητικό. Οι περισσότερες μονάδες F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας εδρεύουν στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες με μία μοίρα, την 495η Μοίρα Μαχητών («Valkyries»), που εδρεύει στο RAF Lakenheath στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το F-35 έχει ήδη πραγματοποιήσει μάχες στο Αφγανιστάν και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και στις δύο περιπτώσεις τα πλήγματα κατευθύνθηκαν εναντίον εχθρών που δεν είχαν συστήματα αεράμυνας. Το F-35 δεν έχει πετάξει εναντίον ενός ομοτίμου αντιπάλου που χειρίζεται προηγμένα συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη όπως η Ρωσία.

Τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Tor, Buk και S-400 είναι μερικά από τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο, ενώ οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τα μαχητικά MiG-29, Su-30 και Su-35 Flanker-E αποτελούν σημαντικές εναέριες απειλές.

Με πληροφορίες από: Popular Mechanics