ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από «εκατοντάδες επικίνδυνες αναχαιτίσεις» κινεζικών μαχητικών [vids]

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από μερικές από τις περισσότερες από 180 αναχαιτίσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών από κινεζικά μαχητικά που έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που θα εκδοθεί σύντομα από το Πεντάγωνο σχετικά με τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και τις απειλές για την ασφάλεια που μπορεί να συνιστά στους εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Το υπουργείο Άμυνας πιστεύει ότι οι μη ασφαλείς αναχαιτίσεις αμερικανικών και συμμαχικών αεροσκαφών στον διεθνή εναέριο χώρο είναι μια συντονισμένη εκστρατεία από Κινέζους αξιωματούχους για να αναγκάσουν μια αλλαγή στη νόμιμη επιχειρησιακή δραστηριότητα των ΗΠΑ», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι κινεζικές αναχαιτίσεις δεν περιορίζονται στους ουρανούς στον διεθνή εναέριο χώρο. Ο υπεύθυνος του αμερικανικού ΥΠΑΜ για θέματα ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό, Έλι Ράτνερ δήλωσε ότι αυτό είναι μόνο μέρος ενός ευρύτερου προτύπου συμπεριφοράς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας «σε όλη την περιοχή, σε όλους τους τομείς και σε όλες τις γεωγραφίες».

Κινεζικά πλοία παρενοχλούν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων στα ύδατα της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. «Το βλέπουμε στην ξηρά ενάντια στους Ινδούς εταίρους μας», τόνισε.

Τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε καταναγκαστική και επικίνδυνη επιχειρησιακή συμπεριφορά, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Από το φθινόπωρο του 2021, έχουμε δει περισσότερα από 180 τέτοια περιστατικά. Περισσότερα τα τελευταία δύο χρόνια από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία», είπε ο Ράτνερ. «Πρόκειται για σχεδόν 200 περιπτώσεις όπου Κινέζοι πιλότοι έχουν πραγματοποιήσει απερίσκεπτους ελιγμούς, ή εκτόξευσαν φωτοβολίδες ή πλησίασαν πολύ γρήγορα ή πολύ κοντά σε αμερικανικά αεροσκάφη». Προειδοποίησε, επίσης, ότι αυτές οι συμπεριφορές αυξάνουν τους κινδύνους ενός ατυχήματος, το οποίο θα προκαλέσει επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.

Πηγή – Φωτογραφίες Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ