Ιράν: Απαντά σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποκαλύπτοντας τρεις νέους πυραύλους

Tο Ιράν αποκάλυψε τρεις νέους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας την Τρίτη. Τα νέα πυραυλικά συστήματα έρχονται εν μέσω εντάσεων μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στο Στενό του Ορμούζ.

Τα νέα πυραυλικά συστήματα που αποκαλύφθηκαν από την Τεχεράνη ονομάζονται «Yasin» και «Balaban» καθώς και μια νέα σειρά του πυραύλου «Qaem» και αναπτύχθηκαν από κοινού από το υπουργείο και την εταιρεία Sa Iran (Iran Electronics Industries).

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr του Ιράν, ο Yasin είναι ένας έξυπνος κατευθυνόμενος πύραυλος με πτυσσόμενα πτερύγια που μπορεί να εκτοξευθεί με ακρίβεια από απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον στόχο του. Η εκτόξευση μπορεί να πραγματοποιηθεί από επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η έξυπνη βόμβα Balaban καθοδηγείται από τους αισθητήρες του συστήματος πλοήγησης (INS) / GPS (Global Positioning System) για ενίσχυση των δυνατοτήτων ακριβείας και είναι εξοπλισμένη με πτυσσόμενα πτερύγια. Μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από αεροσκάφος.

O Qaem, το πιο σύγχρονο δημιούργημα, είναι ένας πύραυλος που κινείται στον στόχο του με βάση τη θερμότητα και, γι αυτό το λόγο, είναι εφοδιασμένος με θερμικούς ανιχνευτές τελευταίας γενιάς που του επιτρέπουν να χτυπήσει με μαθηματική ακρίβεια μέσα σε απόσταση 50 εκατοστών από τον στόχο. Παρόμοια με το Balaban, μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα είδη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, όπως αεριωθούμενα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ο υπουργός Άμυνας Αμιρ Χατάμι, όλο περηφάνια, δήλωσε: «άλλο σημαντικό επίτευγμα εξουσίας και αξιοπρέπειας για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Πηγή: The Jerusalem Post