Ιράν: Αποκάλυψε νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους και το drone «Gaza» [pics]

Το Ιράν παρουσίασε χθες Παρασκευή νέα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας καθώς και ένα νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) με την κωδική ονομασία «Gaza» σε μια χρονική συγκυρία όπου η Χαμάς και οι ισραηλινές ένοπλες Δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός, ωστόσο η κίνηση αυτή δίνει την αφορμή στους αναλυτές να εξετάσουν τη νέα σύγκρουση μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, το Ιράν αλλά και η Χαμάς ερμήνευσε αυτή την εκεχειρία ως «νίκη» ενάντια στο Ισραήλ, ενώ αναφέρει επίσης ότι είναι πολύ πιθανό η Τεχεράνη να ενθάρρυνε τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς προκειμένου να δουν και να «τεστάρουν» τις αντοχές και τις ικανότητες του περίφημου Iron Dome, προκειμένου να συλλέξουν χρήσιμες, για τους ίδιους, πληροφορίες.

Τα νέα οπλικά συστήματα του Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα του Ιράν, που ονομάστηκε «Gaza» φαίνεται πως έχει πολλές ομοιότητες και να είναι αντίγραφο των αμερικανικών drones MQ-1 «Predator» και MQ-9 «Reaper» και μπορεί να πετάει για 35 ώρες, με επιχειρησιακή εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων, ενώ ακόμα μπορεί να μεταφέρει βόμβες και εκατοντάδες κιλά ωφέλιμου φορτίου.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ισχυρισμούς του Ιράν, το οποίο σκόπιμα τις γνωστοποιεί δημοσίως, προκειμένου να στείλει «μήνυμα» στο Ισραήλ, ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να το απειλήσει, καθώς με τέτοια επιχειρησιακή εμβέλεια, το νέο αυτό drone μπορεί να πετάξει από το Ιράν προς το Ισραήλ και να γυρίσει πίσω, ενώ μπορεί ακόμα να προσγειωθεί στο Ιράκ ή και στη Συρία.

Από την άλλη, το νέο πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας, φαίνεται να είναι βασισμένο στο περίφημο αντιαεροπορικό σύστημα Khordad 3, το οποίο κατάφερε το 2019 να καταρρίψει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο ενάεριο όχημα τύπου Global Hawk. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν επαίνεσε τα νέα οπλικά συστήματα και είπε ότι θα βοηθήσουν το Ιράν να αναχαιτίζουν απειλές.

Με πληροφορίες από: Jerusalem Post / Φωτογραφίες αρχείου