Ιράν: Θα εξοπλίσει τη Συρία με συστήματα αεράμυνας ενόψει ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

Το Ιράν είναι πιθανό να πουλήσει πυραύλους εδάφους – αέρος στη Συρία, μετέδωσε σήμερα Παρασκευή η ιρανική κρατική τηλεόραση, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του στενού συμμάχου της Τεχεράνης ενόψει των συχνών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

«Η Συρία πρέπει να ανοικοδομήσει το δίκτυο αεράμυνας και απαιτεί βόμβες ακριβείας για τα μαχητικά της αεροπλάνα», ανέφερε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός.

«Είναι πολύ πιθανό το Ιράν να προμηθεύσει ραντάρ και αντιαεροπορικούς πυραύλους, όπως το σύστημα Khordad 15, για την ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της Συρίας», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Αν και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον ύποπτων μεταφορών όπλων που χρηματοδοτούνται από το Ιράν και αναπτύσσει προσωπικό στη Συρία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει τους τελευταίους μήνες τα πλήγματα σε αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις της Συρίας για να εμποδίσει την αυξανόμενη χρήση εναέριων γραμμών εφοδιασμού από το Ιράν για την παράδοση όπλων σε συμμάχους του στη Συρία και τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Τα πλήγματα κλιμακώνουν τη σύγκρουση χαμηλής έντασης, στόχος της οποίας ήταν να επιβραδύνει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Συρία, λένε Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία Wikimedia Commons