IRGC: Το Ιράν αποκάλυψε νέο υπερηχητικό πύραυλο cruise, σύστημα αεράμυνας και το Shahed-147 [pics]

Οι αεροπορικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) αποκάλυψαν στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ νέα πυραυλικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αμυντικές τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται σύντομα να ενταχθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικές εικόνες που αξίζουν προσοχής.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημείο αναφοράς της παρουσίας των καινούριων στρατιωτικών εξοπλισμών ήταν ο υπερηχητικός πύραυλος cruise τύπου «Fattah-2», ο οποίος διαθέτει ενσωματώνει, σύμφωνα με τους Ιρανούς, υπερηχητικό όχημα ολισθησης και αποτελεί διαμόρφωση του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Fattah» που παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι και έχει εμβέλεια 1.400 χιλιόμετρα με ταχύτητες που φτάνουν τα 13 Mach.

Ακόμα, μεγάλη έμφαση δόθηκε στο πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου «Mehran», το οποίο όπως υποστηρίζουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είναι ικανό να εμπλέξει διάφορους εναέριους στόχους σε εμβέλεια 320 χιλιομέτρων. Επίσης, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Shahed-147 «τράβηξε τα βλέμματα» καθώς αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στο οπλοστάσιο των αεροπορικών δυνάμεων του  του IRGC.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, το UAV μεγάλου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής Shahed-147 έχει εκπέτασμα πτερύγων 26 μέτρα, έχει την ικανότητα να πετάει μέχρι τα 60.000 πόδια με επιχειρησιακή εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων και εκτιμάται ότι θα εκτελεί αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης, χάρη στους αισθητήρες και το ραντάρ τύπου SAR που διαθέτει.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / IRNA | Φωτογραφίες Reuters