IRIS-T: Εσθονία και Λετονία αγοράζουν το γερμανικό σύστημα αεράμυνας για να μπουν στο πρόγραμμα Sky Shield

Η Εσθονία και η Λετονία υπέγραψαν σήμερα μια νέα συμφωνία με τη Γερμανία για την από κοινού αγορά του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM, ανοίγοντας «τον δρόμο» για τα δύο κράτη της Βαλτικής να ενταχθούν στο κοινό σύστημα αεράμυνας που έχει προτείνει η Γερμανία.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών στη γερμανική πόλη Rötenbach και αφορούσε, όπως ανακοίνωσαν, την πώληση πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας IRIS-T αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που παράγονται από την Diehl Defense.

Η Εσθονία και η Λετονία είχαν υπογράψει προηγουμένως επιστολές πρόθεσης να ενταχθούν στο Sky Shield Initiative, ένα κοινό σύστημα αεράμυνας που προτάθηκε από τη Γερμανία το 2022 στον απόηχο του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επί του παρόντος 16 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, την υποψήφια προς ένταξη Σουηδία, καθώς και τα ουδέτερα κράτη Αυστρία και Ελβετία.

Η σημερινή συμφωνία καθιστά την Γερμανία ως τον μεγαλύτερο αμυντικό εταίρο της Εσθονίας, αντικαθιστώντας τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur. «Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη αμυντική επένδυση στην ιστορία της Εσθονίας», πρόσθεσε.

Η υπουργός Άμυνας της Λετονίας Inara Murniece είπε ότι για τη χώρα της ήταν η «μεγαλύτερη στρατιωτική αγορά» από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε. «Η Λετονία διαθέτει επί του παρόντος το 2,3% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες. Και έχουμε σχέδια να αυξήσουμε τον αμυντικό μας προϋπολογισμό στο 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους χαιρέτισε την κοινή αγορά λέγοντας ότι «χωρίς καμία αμφιβολία θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αεράμυνα». Είπε επίσης ότι η ίδια η Γερμανία έχει ήδη συνάψει σύμβαση για την προμήθεια έξι συστημάτων IRIS-T από την Diehl.

Με πληροφορίες απο: Associated Press / Φωτογραφίες Reuters