Iris-T: Εσθονία και Λετονία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την από κοινού προμήθεια του γερμανικού συστήματος αεράμυνας

Η Εσθονία και η Λετονία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στη Ρίγα για την από κοινού προμήθεια του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Iris-T (SLM) από τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence.

Το σχέδιο βασίζεται σε μια επιστολή προθέσεων για την απόκτηση ενός κοινού συστήματος αεράμυνας μέσου βεληνεκούς ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία στάλθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ πέρυσι στη Μαδρίτη.

Οι χώρες της Βαλτικής αναμένουν οι αρχικές παραδόσεις να ξεκινήσουν το 2024 και η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα να επιτευχθεί έως το 2025.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μαζί με τη Λετονία φτάσαμε στο επόμενο ορόσημο στην κοινή μας προμήθεια αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας.

«Το από κοινού επιλεγμένο μας σύστημα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς θα ασφαλίσει περαιτέρω τον ουρανό της Λετονίας και της Εσθονίας και θα παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία για τον λαό μας, καθώς και την πολιτική και στρατιωτική υποδομή», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Λετονίας.

Το Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων της Εσθονίας (RKIK) διεξήγαγε έρευνα αγοράς για να προσδιορίσει πιθανούς εταίρους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε διαθέσει κεφάλαια για την προμήθεια τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Για την επιλογή του προμηθευτή, εξετάσαμε κριτήρια αξιολόγησης όπως η τεχνική ικανότητα του συστήματος, το συνολικό κόστος του συστήματος, το κόστος κύκλου ζωής για τα επόμενα 30 χρόνια, ο χρόνος παράδοσης και η συμμετοχή της τοπικής βιομηχανίας, έτσι ότι η εσθονική και η λετονική βιομηχανία θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ικανότητας», σύμφωνα με αξιωματούχο της Εσθονίας.

Το τελικό κόστος του συστήματος αεράμυνας Iris-T θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει σχετικό εξοπλισμό, υποδομή, εκπαίδευση και ειδικούς.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου