IRIS-T: Η Γερμανία εξετάζει την αποστολή συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει αμυντικά συστήματα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή ασφαλείας σήμερα Παρασκευή.

Η γερμανική εφημερίδα Bild είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το συμβούλιο ασφαλείας του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου συζητούσε το θέμα και ότι τα συστήματα IRIS-T SLM, κατασκευασμένα από την ιδιωτική γερμανική εταιρεία εξοπλισμών Diehl Defense, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουκρανία από τον Νοέμβριο.

Οι εκκλήσεις της Ουκρανίας για βαρέα όπλα έχουν ενταθεί από τη στιγμή που η Μόσχα στις αρχές του μήνα έστρεψε την ισχυρότερη δύναμη πυρός της στα ανατολικά και νότια της χώρας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα, Κίεβο.

Η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα παραδώσει επτά αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitze 2000 στην Ουκρανία, σε μια περαιτέρω ανατροπή της μακροχρόνιας πολιτικής να μην στέλνει βαρέα όπλα σε εμπόλεμες ζώνες λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας.

Σύμφωνα με την Bild, η Ουκρανία ενδιαφέρεται να λάβει 10 συστήματα IRIS-T SLM, τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια. Η εφημερίδα ανέφερε ότι το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους σε απόσταση 40 χιλιομέτρων για να καταρρίψει μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα ή πυραύλους.

Η εκπαίδευση για Ουκρανούς στρατιώτες θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει το σχέδιο, ανέφερε η Bild.

Πηγή: Reuters