IRIS-T: Η Γερμανία ζητά από τη Σουηδία εκτοξευτές για να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας

Η Γερμανία συζητά με τη σουηδική κυβέρνηση για την αγορά κινητών εκτοξευτών που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες των συστημάτων αεράμυνας IRIS-T που το Βερολίνο σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο πηγές.

Η Γερμανία έχει στείλει ένα σύστημα IRIS-T στην Ουκρανία και σχεδιάζει να στείλει κι άλλα, απαντώντας στις εκκλήσεις του Κιέβου για συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drone που έχουν προκαλέσει καταστροφές σε δεκάδες πόλεις από την έναρξη της εισβολής πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Οι σουηδικοί εκτοξευτές θα βοηθούσαν τα ουκρανικά στρατεύματα να προστατεύσουν μια μεγαλύτερη περιοχή από τις ρωσικές επιθέσεις. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έθεσε το θέμα σε μια επίσκεψη στη Σουηδία αυτή την εβδομάδα, αλλά η σουηδική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να προμηθεύσει τους εκτοξευτές, ανέφερε το Spiegel.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας και το σουηδικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ένας εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι οι συζητήσεις για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο ότι η Σουηδία είναι γεωγραφικά κοντά στη Ρωσία αλλά δεν είναι ακόμη μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Spiegel.

Το σύστημα IRIS-T κατασκευάστηκε από την γερμανική εταιρεία Diehl και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους σε απόσταση 40 χιλιομέτρων για να καταρρίψει μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones, τακτικούς πυραύλους και πυραύλους cruise.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Wikimedia Commons