Εδώ και καιρό είναι «στα σκαριά» η ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας των φρεγατών F125 του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, με την ενσωμάτωση του συστήματος αεράμυνας IRIS-T.
Από την δοκιμαστική εκτόξευση ενός πρωτότυπου το 2025 μέχρι την έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού πριν λίγες ημέρες, η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Το επόμενο σημαντικό βήμα έγινε με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία των IRIS-T με το γερμανικό Ναυτικό.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026, η Diehl Defence υπέγραψε σύμβαση με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού, Τεχνολογίας και Υποστήριξης της Bundeswehr (BAAINBw) για την προσαρμογή του συστήματος IRIS-T SLM στις φρεγάτες F125.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Diehl Defence θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή πρωτοτύπων και τη διεξαγωγή ολοκληρωμένων δοκιμαστικών βολών. Αυτά τα βήματα είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ενσωμάτωση και η μέγιστη απόδοση του συστήματος IRIS-T SLM στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική της κλάσης F125.
🔔 Next IRIS-T SLM milestone for the German Navy: Diehl Defence and BAAINBw agree on adaptation development for the F125 frigates
— Diehl Defence (@DiehlDefence) October 2, 2026
Read the full press release: https://t.co/V1xMhLOm84 pic.twitter.com/MncYVK4uJ4
Τον Οκτώβριο του 2025, η Diehl Defence συμμετείχε σε άσκηση του γερμανικού ΠΝ με μία ναυτική έκδοση επίδειξης του συστήματος επίγειας αεράμυνας (GBAD) IRIS-T SLM. Η μονάδα αντιαεροπορικού πολέμου (AAW) ενσωματώθηκε στο κατάστρωμα C της φρεγάτας «Baden-Württemberg» και πέτυχε όλους τους καθορισμένους στόχους δοκιμών και αξιολόγησης. Από την ιδέα έως την δοκιμαστική βολή χρειάστηκαν λιγότεροι από δέκα μήνες, υπογραμμίζει η γερμανική εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
«Η ενσωμάτωση του IRIS-T SLM στις φρεγάτες F125 διασφαλίζει ότι το Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μελλοντικά σενάρια απειλών για τον εναέριο χώρο χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής», προσθέτει.
Όπως έχουμε αναφέρει, κάθε φρεγάτα αναμένεται να εξοπλιστεί με δύο νέους κάθετους εκτοξευτές (VLS) οι οποίοι θα μπορούν να μεταφέρουν συνολικά 32 πυραύλους IRIS-T. Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι ένα πρωτότυπο του νέου εκτοξευτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί ήδη από το 2027 και ότι η πρώτη δοκιμαστική βολή θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag έδωσε το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα ενσωμάτωσης στις 23 Σεπτεμβρίου 2026. Αν και η σημερινή ανακοίνωση της Diehl Defence δεν αποκάλυψε την αξία της σύμβασης, το κόστος του προγράμματος θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. .




