Iron Dome: Η Ουγγαρία «γλυκοκοιτάζει» την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα, μετά το ατύχημα στην Πολωνία

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας Καταλίν Νοβάκ και ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας Κρίστοφ Σζάλαι- Μπομπροφνίσκι επισκέφτηκαν το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η επίσκεψη ήταν σημαντική λόγω των μακροχρόνιων καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα στενές στον τομέα της άμυνας. Είπε ότι, μεταξύ άλλων, τους έδειξαν το σύστημα αεράμυνας που «θα πρέπει να μελετήσει η Ουγγαρία υπό το πρίσμα του περιστατικού με τον πυραύλο που έπεσε στην Πολωνία την Τρίτη».

«Το σύστημα αεράμυνας γνωστό ως Iron Dome είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός ραντάρ και πυραύλων που μπορεί να οπτικοποιήσει ιπτάμενα αντικείμενα και στη συνέχεια να τα καταστρέψει ως αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου τεχνολογικού συστήματος», πρόσθεσε.

Εξαρτήματα του συστήματος Iron Dome έχουν ήδη παραγγελθεί από την Ουγγαρία. Όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε άγνωστη ποσότητα των ισραηλινών ραντάρ ELTA που αποτελούν βασικό «συστατικό» του συστήματος αεράμυνας. Ωστόσο, οι εκτοξευτές πυραύλων που θα ενσωματωθούν στα ραντάρ δεν θα είναι ισραηλινής σχεδίασης, αφού η Ουγγαρία αγόρασε το αμερικανικό σύστημα NASAMS για τον σκοπό αυτό.

Επιπλέον, οι πύραυλοι αεράμυνας που χρησιμοποιούνται στο NASAMS θα είναι μια παραλλαγή των πυραύλων AMRAAM, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο οι πιο προηγμένοι πύραυλοι Meteor θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με το σύστημα.

«Το Ισραήλ γίνεται γρήγορα βασικός αμυντικός εταίρος για την Ουγγαρία», σύμφωνα με τον Ούγγρο ΥΠΑΜ, καθώς εκτός από τα ραντάρ ELTA, το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να παραδώσει αντιαρματικούς πυραύλους Spike για τον προγραμματισμένο στόλο τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού της Ουγγαρίας. Υπάρχουν, επίσης αναφορές,ότι οι ουγγρικές δυνάμεις μελετούν τα drones Hermes της Elbit Systems.

Πυρά Όρμπαν κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κλιμάκωσε σήμερα την κριτική του για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας χαρακτηρίζοντάς τες ένα «βήμα προς τον πόλεμο», εκτιμώντας πως η στρατηγική των Βρυξελλών ως προς το ζήτημα είναι «επικίνδυνη».

«Όποιος επεμβαίνει οικονομικά σε μια στρατιωτική σύγκρουση παίρνει θέση», είπε ο εθνικιστής ηγέτης κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Σιγά σιγά, διολισθαίνουμε προς τον πόλεμο», επέμεινε, εκφράζοντας ανησυχία για τη συσσώρευση μέτρων ως κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιτίθεται επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 18 δισεκ. ευρώ για το 2023, με τη μορφή δανείων των οποίων οι τόκοι θα επιβαρύνουν τα κράτη μέλη.

«Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να συμφωνήσει να λάβουν από κοινού τα κράτη μέλη της ΕΕ δάνεια για να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε σε μια διάσκεψη, σύμφωνα με σχόλια που μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο Όρμπαν δήλωσε έτοιμος να «αγωνιστεί» ενάντια σε ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο μέτρων και να διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, θα «εξαιρεθεί», όπως συμβαίνει με το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

«Τώρα προμηθεύουμε καταστροφικά όπλα, εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο δικό μας έδαφος, επιβάλλουμε κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας. (…) Γινόμαστε αναπόσπαστο μέρος» της σύγκρουσης, επέμεινε ο Όρμπαν στη σημερινή του συνέντευξη.

«Δεν μας πυροβολούν ακόμα, αλλά είμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε εμπόλεμο μέρος. Η Ευρώπη παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: Hungary Today / ΑΠΕ – ΜΠΕ