Iron Dome: Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν νέα γραμμή παραγωγής πυραύλων για το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας το 2025

Μια νέα γραμμή παραγωγής για πυραύλους για το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ θα δημιουργηθεί στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Η ισραηλινή εταιρεία Rafael, σε συνεργασία με την αμερικανική Raytheon, πρόκειται να ξεκινήσει μια προσπάθεια παραγωγής πυραύλων για το Iron Dome, με τις εργασίες να προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το 2025. Μια επένδυση 33 εκατομμυρίων δολαρίων έχει προβλεφθεί για τη δημιουργία μιας γραμμής παραγωγής για την αμερικανική παραλλαγή των πυραύλων TAMIR, οι οποίοι προορίζονται για τον Iron Dome του Ισραήλ.

Την απόφαση για τη δημιουργία πρόσθετης γραμμής παραγωγής στις ΗΠΑ ανέλαβαν από κοινού η εταιρεία Rafael και η Raytheon, με την επιλεγμένη τοποθεσία να είναι το East Camden στην πολιτεία του Αρκάνσας. Αυτή η νέα γραμμή παραγωγής θα είναι αφιερωμένη στη δημιουργία της αμερικανικής έκδοσης του TAMIR, που θα διατεθεί στην αγορά με το όνομα «SkyHunter».

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσαν ότι θα προμηθευτούν 2.000 πυραύλους SkyHunter. Αυτοί οι πύραυλοι θα ενσωματωθούν σε ένα νέο σύστημα αεράμυνας, το οποίο ενσωματώνει αναχαιτιστές Iron Dome, συμπληρωμένο με αμερικανικό ραντάρ και σύστημα ελέγχου. Η κατασκευή του εργοταξίου παραγωγής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024, με τους πρώτους αναχαιτιστές να αναμένεται να βγουν από τη γραμμή συναρμολόγησης το 2025.

Ενώ το Ισραήλ δεν αναφέρεται ρητά ως άμεσος πελάτης αυτής της νέας γραμμής παραγωγής, η δήλωση της Raytheon τονίζει ότι η τοποθεσία θα χρησιμεύσει για την προμήθεια πυραύλων «στα όπλα του αμερικανικού στρατού και των συμμάχων του». Στο βόρειο Ισραήλ, επί του παρόντος λειτουργεί μια γραμμή παραγωγής για πυραύλους TAMIR, η οποία λαμβάνει περίπου τα μισά εξαρτήματά της από τη Raytheon.

Η δημιουργία μιας πρόσθετης γραμμής παραγωγής στις ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το μελλοντικό ρυθμό προμήθειας των IDF, με την προοπτική προμήθειας αναχαιτιστών σε άλλα έθνη σε περίπτωση περαιτέρω συμφωνιών που αφορούν το Iron Dome.

Πριν μερικές εβδομάδες, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι θα μεταφέρει τόσο το απόθεμα των πυραύλων TAMIR όσο και τις μονάδες Iron Dome που αγόρασε το 2019, πίσω στο Ισραήλ.

Πηγή: Jerusalem Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters