OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Iron Dome: «Σχεδόν 99% αποτελεσματικός εναντίον των πυραύλων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ»

11/05/2026 - 15:17
Iron Dome

Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Violeta Santos Moura

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σχεδόν 99% αποτελεσματικός έναντι πυραύλων που εκτόξευσαν μαχητές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ ήταν το σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» του Ισραήλ, το οποίο μάλιστα εξουδετέρωσε τους περισσότερους πυραύλους από το Ιράν, δήλωσε σήμερα (11.05.2026) ο πρόεδρος της κρατικής κατασκευάστριας εταιρείας του Iron Dome, Rafael Advanced Defense Systems Ltd.

Ο Γιουβάλ Στάινιτς τόνισε σε συνέδριο του Κέντρου Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ιερουσαλήμ ότι από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, η Χαμάς στη Γάζα και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν εκτοξεύσει συνολικά περίπου 40.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

«Ο Iron Dome αναχαίτισε τους περισσότερους από αυτούς με ποσοστά επιτυχίας που δεν είναι 100% αλλά κοντά στο 100%. Είναι περίπου 98%, ακόμη και 99%, οπότε δεν είναι τέλειο, αλλά σχεδόν τέλειο», ανέφερε ο Στάινιτς.

Συμπλήρωσε πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 1.500 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε δύο γύρους εμπόλεμων συρράξεων μεταξύ των δύο χωρών από το 2024 και «μόνο μερικές δεκάδες» δεν αναχαιτίστηκαν.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη αναχαιτιστικών πυραύλων.

Volkswagen - Iron Dome
REUTERS/Hannah McKay/File Photo

Το Iron Dome, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ – είναι ένα σύστημα αεράμυνας που αναχαιτίζει πυραύλους και βλήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, όλμους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα. (Τα άλλα δύο συστήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι το David’s Sling για την αναχαίτιση απειλών μεσαίας έως μεγάλης εμβέλειας και το Arrow για την αναχαίτιση απειλών μεγάλης εμβέλειας, όπως των βαλλιστικών πυραύλων).

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ισχυρίζεται ότι από τότε που το σύστημα αεράμυνας ξεκίνησε την επιχειρησιακή του λειτουργία το 2011, έχει δείξει ποσοστό επιτυχίας αναχαίτισης 95%.

Αποτελείται από τρία βασικά τμήματα, το σύστημα ραντάρ, το σύστημα ελέγχου πυρός και το σύστημα εκτόξευσης πυραύλου αναχαίτισης τύπου Tamir. Μία πυροβολαρχία αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτές, με τον κάθε εκτοξευτή να περιέχει 20 αναχαιτιστικούς πυραύλους. Κάθε πυροβολαρχία θεωρείται πως είναι ικανή να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων και την επανδρώνουν περίπου εκατό άτομα.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: IRON DOMEΙΣΡΑΗΛΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

Team Gen 6
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Team Gen 6»: Η Airbus ανακοίνωσε τη συμμαχία 8 ευρωπαϊκών εταιρειών για την ανάπτυξη μαχητικού 6ης γενιάς

11/06/2026 - 18:49
AMRAAM - AIM-120C-8
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

AIM-120C-8: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 70 πυραύλων AMRAAM στη Νότια Κορέα

11/06/2026 - 17:44
Rafale
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γαλλικά Rafale αναχαίτισαν και κατέρριψαν ρωσικό drone πάνω από τη Λετονία [vid]

11/06/2026 - 17:02

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1991 ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας

Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ για την επίτευξη συμφωνίας – «Δεν γνωρίζουμε τίποτα», λέει το Ισραήλ

Μητσοτάκης: «Είμαι ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που πήγε στην Άγκυρα και έθεσε το ζήτημα του casus belli»

Τραμπ: Ακυρώνει τις επιθέσεις κατά του Ιράν – «Όλα τα τελικά σημεία της συμφωνίας έχουν εγκριθεί»

Το Ιράν προειδοποιεί ότι «η φωτιά του πολέμου θα εξαπλωθεί», μετά τις απειλές Τραμπ για νέους βομβαρδισμούς

Λήξη lockdown στο Πεντάγωνο: Εσφαλμένος ο συναγερμός για διαρροή επικίνδυνων υλικών

Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» σε συνεκπαίδευση με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» της Κύπρου [pics, vid]

Δαβάκης: «Δίνουμε μια 12η ανάσα για να κρατήσουν και να ορθοποδήσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»

Top News

Ιωάννα Τούνη: «Είμαι 33 ετών, έχω ένα μωρό και θα φοράω ό,τι θέλω»

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: «Έχω πετάξει από το στούντιο τον Βασίλη Παϊτέρη» - «Έχω πληρώσει επανειλημμένως το κόστος να λέω ευθέως την άποψή μου»

Η Άννα Βίσση ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη - Η φωτογραφία με τον εγγονό της σε αγώνα NBA

H Σίσσυ Χρηστίδου έκανε το πρώτο μπάνιο για φέτος - Το βίντεο με μπικίνι και φόντο μια πισίνα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert