Iron Dome, SPYDER ή Barak-8: Ποιο ισραηλινό σύστημα θα διαλέξουν τα ΗΑΕ;

Καθώς οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν αυξηθεί, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και πολλών κρατών του Αραβικού Κόλπου για να αποφασίσουν ποια ισραηλινά συστήματα αεράμυνας είναι πιο αποτελεσματικά για τις απειλές που αντιμετωπίζουν, το πασίγνωστο Iron Dome, το SPYDER ή το Barak-8.

Αν και το περίφημο σύστημα Iron Dome του Ισραήλ έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο για τις επιτυχείς αναχαιτίσης του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς και έχει διαφημιστεί ως το σύστημα που είναι πιο πιθανό να πωληθεί σε χώρες που ενδιαφέρονται για προστασία, η Ιερουσαλήμ έχει άλλα συστήματα που μπορεί να είναι καλύτερη λύση σε τέτοιες απειλές, σαν αυτές που αντιμετωπίζουν τα ΗΑΕ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετώπισαν μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούτι του Ιράν στην Υεμένη τις τελευταίες εβδομάδες. Κάποιες από τις επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από τα αμερικανικά συστήματα Patriot.

Ενώ τα ΗΑΕ διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρά συστήματα αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, μετά τις επιθέσεις, τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να αμυνθεί από πυραυλικές επιθέσεις. Το Ισραήλ πρόσφερε επίσης υποστήριξη στα ΗΑΕ έναντι τέτοιων απειλών και ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο Κατανόησης με το Αραβικό Βασίλειο.

SPYDER ή Barak-8;

Κατά την επίσκεψή του, ο Γκαντζ είπε ότι η αμυντική συμφωνία «θα συμβάλει στην ασφάλεια και των δύο χωρών και στη σταθερότητα της περιοχής», στην οποία οι συγκρούσεις με το Ιράν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα συστήματα που μπορεί να έχουν συζητηθεί περιλαμβάνουν το κινητό αμυντικό σύστημα SPYDER της ισραηλινής εταιρείας Rafael Advanced Defense System και το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Barak 8 της Israel Aerospace Industries.

Το SPYDER, το οποίο εμφνίστηκε στο IDEX 2021 στα τέλη του περασμένου έτους, έχει ήδη αγοραστεί από πολλές άλλες χώρες. Το κινητό σύστημα ενσωματώνει τους προηγμένους πυραύλους Python-5 και I-Derby της Rafael για να παρέχει προστασία μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας έναντι μιας σειράς απειλών, όπως μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους cruise, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και άλλα όπλα.

Το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα έως και 80 χιλιόμετρα μακριά υπό όλες τις καιρικές συνθήκες. Το SPYDER έχει πουληθεί σε πολλούς διεθνείς πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας.

Το σύστημα Barak-8 MR-SAM είναι σε θέση να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη σε εμβέλεια 50-70 χιλιομέτρων. Έχει σχεδιαστεί για να υπερασπίζεται τα ναυτικά πλοία έναντι εναέριων απειλών μικρού έως μεγάλου βεληνεκούς όπως εισερχόμενους πυραύλους, αεροπλάνα, και drones τόσο σε χαμηλά όσο και σε μεγάλα υψόμετρα. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το Μαρόκο ενδιαφέρεται για το σύστημα.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων υπάρχει και το σύστημα της Rafael, Drone Dome, το οποίο περιγράφεται από την εταιρεία ως «σύστημα σχεδιασμένο να παρέχει αποτελεσματική άμυνα εναέριου χώρου έναντι εχθρικών drones που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες να εκτελούν εναέριες επιθέσεις, να συλλέγουν πληροφορίες και άλλες εκφοβιστικές δραστηριότητες».  Μπορεί να εξουδετερώσει το drone μπλοκάροντας τις ραδιοσυχνότητες για να το εμποδίσει να κινηθεί.

Με πληροφορίες από: The Jerusalem Post