Iron Dome: Το Ισραήλ είπε «όχι» στις ΗΠΑ για την προμήθειά του στην Ουκρανία ;

Ένα από τα μεγαλύτερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ynet news, μετέδωσε πριν από μερικές ώρες ότι το Ισραήλ σταμάτησε τις ΗΠΑ από το να προμηθεύσουν το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Iron Dome στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με την Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες ωστόσο διέψευσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι Ουκρανοί εντυπωσιάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις δυνατότητες του αντιπυραυλικού συστήματος, κατά την διάρκεια των εντάσεων του περσινού Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και της Χαμάς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τις διπλωματικές και πολιτικές «πιέσεις», ζητώντας μάλιστα και με επίσημο τρόπο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, να αποκτήσουν τους πυραύλους.

Το υπόβαθρο των διπλωματικών «πιέσεων» για το Iron Dome

Την περασμένη άνοιξη βέβαια δεν υπήρχαν ανησυχίες και φόβος για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε οι Αμερικανοί πολιτικοί ήταν θετικοί υπέρ της κίνησης αυτής. Τώρα όμως, το Ισραήλ δεν επιθυμεί να βλάψει τις σχέσεις του με την Ρωσία και «τορπίλισε» τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας, αξιοποιώντας την δυνατότητα που έχει ως συμβαλλόμενο μέρος στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Iron Dome, όταν εξετάζεται η πώλησή του σε τρίτο κράτος.

Όπως ανέφερε το Ynet News, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές στην αμερικανική κυβέρνηση σε άτυπες συνομιλίες ότι δεν θα συμφωνούσε με τη μεταφορά των Iron Dome στο Κίεβο, φοβούμενοι ότι θα έβλαπτε τις σχέσεις της με τη Ρωσία, ειδικά υπό το φως της επιρροής της Μόσχας στη Συρία. Στην αμφιλεγόμενη έκθεση τονίζεται πως οι Ουκρανοί, υπέβαλαν τους τελευταίους μήνες απευθείας αιτήματα στην ισραηλινή κυβέρνηση και ζήτησαν από αξιωματούχους να εγκρίνουν την πώληση των βλημάτων, όμως τελικά οι προσπάθειες αυτές «έπεσαν στο κενό».