Ήρθε η στιγμή για τα Rafale: Αύριο η τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού

Ιστορική είναι η αυριανή μέρα, καθώς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ταξιδέψει στην Γαλλία, συνοδευόμενος από την στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να δώσει το παρών στην τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς Dassault Rafale με τα χρώματα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ελλάδα παραλαμβάνει αύριο το πρώτο μαχητικό Rafale, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με την Γαλλία στις 25 Ιανουαρίου 2021, με τον ΥΕΘΑ, τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΑ να εκπροσωπούν την χώρα και την κυβέρνηση στην τελετή που έχει διοργανωθεί για την μεγάλη αυτή στιγμή.

Η ανακοίνωση ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει, αύριο Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, στην Αεροπορική Βάση στο ISTRES της Νότιας Γαλλίας, στις εγκαταστάσεις της “Dassault Aviation”, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την παραλαβή του πρώτου από τα 18 συνολικά υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη “Rafale” που εντάσσει στο δυναμικό της η Πολεμική Αεροπορία.

Παρόντες στην τελετή θα είναι επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Πριν από την τελετή ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της “Dassault Aviation” κ. Ερίκ Τραπιέ (Erik Trappier). Ακολούθως ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly).

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα στην Πολεμική Αεροπορία. Και τότε τα Rafale θα έρθουν με Έλληνες πιλότους να προσγειωθούν στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, η οποία τελευταίως έχει αναβαθμιστεί και με την ενεργοποίηση των Mirage 2000-5.