Ισπανία: «Έκλεισε» συμφωνία αξίας 1,7 δισεκ. ευρώ με την Airbus για 16 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου C295

Η Ισπανία αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες στρατιωτικών εξοπλιστικών προγραμμάτων για να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αφενός με την παραγγελία 16 αεροσκαφών τύπου C295 από την εταιρεία Airbus και αφετέρου με την προμήθεια νέων τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού από την εταιρεία TESS Defense.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη σύμβαση, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας παρήγγειλε συνολικά 16 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου C295, τα οποία θα είναι ειδικά διαμορφωμένα για θαλάσσια επιτήρηση και περιπολίες, εξυπηρετώντας τις αυξανόμενες επιχειρησιακές ανάγκες του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και στις αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Από την άλλη, το συμβόλαιο συνολικής αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την προμήθεια καινούργιων τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης, προς αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων τύπου M-113, ενώ ακόμα αναμένεται να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με την δημιουργία δομών παραγωγής και θέσεων εργασίας για την βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα του προγράμματος.

Τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα του ισπανικού Στρατού Ξηράς θα έχουν βελτιωμένη προστασία, προηγμένα συστήματα θωράκισης, συνδεσιμότητα με 5G και ολμοβόλο των 120 χιλιοστών, ενώ θα έχει και αντιαρματικά συστήματα. Θα κατασκευαστούν διαμορφώσεις σε ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ και σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα πρώτα οχήματα θα είναι έτοιμα το 2027.

Με πληροφορίες από:  Airbus / Defense Post