Ισραήλ: Το Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε πλήρως επιχειρησιακή και την τέταρτη κορβέτα Sa’ar 6 – «Ρίχνεται στη μάχη» κατά της Χαμάς [vid]

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ κήρυξε πλήρως επιχειρησιακή την τέταρτη και τελευταία κορβέτα κλάσης Sa’ar 6, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την παράδοσή της, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τρεις από τις τέσσερις κορβέτες κλάσης Sa’ar 6 είναι επιχειρησιακές, με την τέταρτη – που παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2021 – να βρίσκεται κοντά σε αυτό το στάδιο.

Τα δύο χρόνια που χρειάστηκαν για να κηρυχθεί επιχειρησιακό κάθε πλοίο θεωρούνται ως σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από τα πρότυπα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η προηγούμενη κατηγορία κορβέτας, η Sa’ar-5, χρειάστηκε περίπου 10 χρόνια για να κηρυχθεί επιχειρησιακή.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσαν οι IDF:

Οι κορβέτες κατηγορίας Sa’ar 6 ονομάζονται INS Magen, που σημαίνει ασπίδα, «Οz», που σημαίνει ανδρεία, «Atzmaut», που σημαίνει ανεξαρτησία και «Nitzahon» (η τέταρτη), που σημαίνει νίκη. Το κάθε πλοίο αποτελείται από πλήρωμα 80 ατόμων.

Κάθε πλοίο βάρους σχεδόν 2.000 τόνων είναι εξοπλισμένο με 20 συστήματα, 18 από τα οποία είναι ισραηλινής κατασκευής. Τα συστήματα περιλαμβάνουν μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος Iron Dome, γνωστό ως C-Dome, καθώς και τα πυραυλικά συστήματα Gabriel V και LRAD, το τελευταίο από τα οποία μπορεί να καταρρίψει πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κορβέτες κλάσης Sa’ar 6 χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τις χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας και να χτυπήσουν στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μελών των ναυτικών δυνάμεων της τρομοκρατικής ομάδας.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποκάλυψε επίσης ότι κατάφερε να εμποδίσει μια σειρά από μη επανδρωμένα υποβρύχια με εκρηκτικά να χτυπήσουν ισραηλινές πλατφόρμες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, της κλάσης Sa’ar 5, χρησιμοποιούνται επίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, εν μέσω επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη στην νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, Εϊλάτ. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ισραήλ, για πρώτη φορά, η κορβέτα της νεότερης κλάσης, η INS Magen έδεσε στο λιμάνι της Εϊλάτ αυτή την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από: Times of Israel