Ιταλία: «Φήμες» ότι θα αποκτήσει Leopard 2A7 και CV90 ως «ενδιάμεση λύση»

Ο Ιταλός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Πιέτρο Σερίνο, δήλωσε κατά την διάρκεια ακρόασης στην συνεδρίαση της Επιτροπή Άμυνας του ιταλικού Κοινοβουλίου στις 21 Φεβρουαρίου ότι υπάρχει ανάγκη για ανανέωση και εκσυγχρονισμό των μέσων και των οπλικών συστημάτων του ιταλικού Στρατού Ξηράς, με «φήμες» να αναφέρονται στα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard 2A7 και σε τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου CV90.

Ο ίδιος αναφέρθηκε αρχικά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας πως: «η δραματική φύση των πολεμικών γεγονότων που επηρεάζουν την Ευρώπη έχει τονίσει όχι μόνο την ανάγκη διατήρησης αποτελεσματικών και εύκολα αξιοποιήσιμων στρατιωτικών συστημάτων, αλλά έχει αναδείξει πλέον και τον μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις». Μάλιστα, ο Ιταλός Α/ΓΕΣ δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση των δυνάμεων πυροβολικού του Στρατού με πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου HIMARS αλλά και με «έξυπνα» κατευθυνόμενα πυρομαχικά τύπου Vulcano.

Ο Ιταλός Α/ΓΕΣ και οι «φήμες»

Ακόμα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την σημασία που έχει η άμυνα απέναντι σε εχθρικά drones και UAV, αλλά και το γεγονός ότι ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης και ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης αναμένεται να αποκτηθούν ως «ενδιάμεση λύση» για να καλύψουν προσωρινά κάποια «κενά» στο ιταλικό οπλοστάσιο, μέχρι την ανάπτυξη νέων ιταλικών τεθωρακισμένων αρμάτων και οχημάτων μάχης.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αναφορές τόσο στα ιταλικά όσο και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι πρόκειται για μια δυνητική προμήθεια περίπου μεταξύ 250 προηγμένων γερμανικών τανκς, αλλά σε άρθρο με την ακρόαση του Ιταλού Αρχηγού ΓΕΣ υπάρχει και η έμμεση αναφορά σε 70 περίπου Leopard 2A7 και 100 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου CV90 για την 132η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «Ariete». Ωστόσο, τίποτα επίσημο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Η απόφαση του ιταλικού στρατού να αποκτήσει αυτά τα άρματα μάχης Leopard 2A7 και αυτά τα CV90 θα μπορούσε να ληφθεί εν αναμονή της κοινής ανάπτυξης ενός νέου άρματος μάχης, καθώς και ενός οχήματος μάχης πεζικού. Σημειώνεται επίσης, ότι η Ιταλία έχει ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τα κύρια άρματα μάχης τύπου Ariete και φαίνεται ότι η πιθανή ένταξη των Leopard 2A7 και των ΤΟΜΑ τύπου CV90 στην ίδια τεθωρακισμένη ταξιαρχία θα επιτρέψει στα δύο προηγμένα άρματα μάχης να επιχειρούν μαζί.

Φωτογραφία Reuters