OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ITS Garibaldi: Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη δωρεά του αεροπλανοφόρου στην Ινδονησία

30/04/2026 - 16:50
Garibaldi

Φωτογραφία αρχείου: Το ιταλικό αεροπλανοφόρο «Garibaldi» αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, στις 17 Νοεμβρίου 2001. /REUTERS/Tony Gentile PC/AA

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη Τρίτη ένα κυβερνητικό σχέδιο για τη δωρεά ενός παλαιού αεροπλανοφόρου, του ITS «Giuseppe Garibaldi», στην Ινδονησία, μια κίνηση που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα ενισχύσει τις σχέσεις με έναν σύμμαχο, αποφεύγοντας παράλληλα την δαπανηρή αποσυναρμολόγηση ενός πλοίου.

Το Garibaldi, αξίας 54 εκατομμυρίων ευρώ (63 εκατομμύρια δολάρια), τέθηκε σε υπηρεσία με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό το 1985, συμμετείχε σε διάφορες επιχειρήσεις στην περιοχή της Μεσογείου και στα ανοικτά της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων αποστολών στον Λίβανο, τη Λιβύη και τη Σομαλία, και στη συνέχεια αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 2024.

«Η δομική φθορά και η απαξίωση των συστημάτων επί του σκάφους» σημαίνουν ότι «δεν πληρούν πλέον τις τρέχουσες απαιτήσεις ικανότητας και λειτουργίας», σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο.

Μια κοινοβουλευτική έκθεση ανέφερε ότι η μεταφορά του αεροπλανοφόρου στην Ινδονησία θα εξοικονομούσε στην Ιταλία κόστος συντήρησης που εκτιμάται σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για πέρυσι ή σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την αποσυναρμολόγηση.

Αξιωματούχοι της άμυνας στην Τζακάρτα λένε ότι η αποδοχή της δωρεάς θα ήταν πιο αποτελεσματική από άποψη χρόνου και κόστους από την αγορά ενός νέου πλοίου και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την διανομή βοήθειας σε καταστροφές, σύμφωνα με τα ινδονησιακά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφία αρχείου: Το ιταλικό αεροπλανοφόρο «Garibaldi» αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, στις 17 Νοεμβρίου 2001. /REUTERS/Tony Gentile PC/AA

Η Ρώμη στοχεύει να ολοκληρώσει τη δωρεά μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η δωρεά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την Ινδονησία. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκει να ολοκληρώσει τις πωλήσεις ιταλικών υποβρυχίων και αεροσκαφών στην Ινδονησία αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανέφερε το έγγραφο.

«Είναι μια λογική επιχείρηση. Η στρατιωτική και βιομηχανική συνεργασία φέρνει οφέλη, μεταξύ άλλων στο πολιτικό μέτωπο και σε άλλα οικονομικά ζητήματα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Μαρόνε, ειδικός σε θέματα άμυνας στο Διεθνές Ινστιτούτο Αμυντικών Επιστημών της Ρώμης.

Πέρυσι, η ναυπηγική εταιρεία Fincantieri παρέδωσε δύο πολεμικά πλοία στο ινδονησιακό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αντιπολίτευση στην Ιταλία επικρίνει το σχέδιο δωρεάς, ενώ μέλη της επιτροπής άμυνας της κάτω βουλής από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό κόμμα ψήφισαν κατά, επικαλούμενα έλλειψη πληροφοριών.

Τον περασμένο μήνα, το περιφερειακό συμβούλιο της νότιας περιοχής της Απουλίας -όπου βρίσκεται επί του παρόντος αγκυροβολημένο το Garibaldi- κάλεσε την κυβέρνηση να μην εγκρίνει τη δωρεά και αντ’ αυτού να το μετατρέψει σε μουσείο στο λιμάνι του Τάραντα.

Προηγούμενα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «αγορά» του αεροπλανοφόρου – για 450 εκατομμύρια ευρώ –  και όχι δωρεά. Η Ινδονησία θέλει να εκσυγχρονίσει το Garibaldi και να το μετατρέψει σε «drone-carrier», στο οποίο θα αναπτυχθούν τα τουρκικά drones που θέλει να αγοράσει.

Tags: ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟΙΝΔΟΝΗΣΙΑΙΤΑΛΙΑ

Related Posts

AIM-120C-8
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

AIM-120C-8: Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε την πώληση αμερικανικών πυραύλων στη Νότια Κορέα

13/06/2026 - 08:38
KC-390
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KC-390 Millennium για την Πολεμική Αεροπορία: Ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με την ΕΑΒ – Αποκλειστική συνέντευξη στο OnAlert

13/06/2026 - 08:12
Airbus - Skyfall
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Airbus συνεργάζεται με την ουκρανική Skyfall για να αναπτύξει αντι-drone συστήματα νέας γενιάς

12/06/2026 - 21:39

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ σε Axios: Τις επόμενες ώρες η υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν

Ο Τραμπ συνομίλησε με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία

Ενοχλημένος ο Τραμπ με τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο: Ας μην τα τινάξουμε όλα στον αέρα

Ιράν: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εκθέτουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ

Ρωσία: Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες στην πόλη Οριόλ από επιδρομή ουκρανικών drones [vid]

Γεραπετρίτης για Τουρκία: «Έχουμε μια δομημένη σχέση που αποδίδει απτά αποτελέσματα»

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο βόρειο Ισραήλ – Αντίποινα των IDF στα νότια προάστια της Βηρυτού [vid]

Reuters: Το Ιράν αποδέχτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Top News

Η Δανάη Μπάρκα για τον γάμο της με τον Φάνη Μπότση: «Η πιο όμορφη υπόσχεση»

Η Μαριαλένα Ρουμελιώτη για το πρόβλημα υγείας μετά τη γέννα: «Μου θύμισε πως στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Θάνος Μπίρκος: «Μου είπαν "πώς είσαι έτσι;" και μέσα σε δύο μήνες έχασα 20 κιλά, με έβλεπα σαν τέρας»

Η Ελένη Φουρέιρα δημοσίευσε φωτογραφία του Αλμπέρτο Μποτία να παίζει με τον γιο τους σε πισίνα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert