Ήττα για τα Ka-52: Πάνω από το 25% οι απώλειες των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων [pics]

Στην ημερήσια ενημέρωση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 23 επιβεβαιωμένες απώλειες ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Ka-52 «Alligator» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένας αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί ουσιαστικά σε ποσοστό άνω 25% του εν υπηρεσία στόλου ελικοπτέρων τέτοιου τύπου στην ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης,η Ρωσία διέθετε συνολικά 90 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Ka-52, ωστόσο αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί, ενώ σχεδόν οι μισές απώλειες έχουν προκληθεί από φορητά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην διάρκεια του πολέμου.

Ανεξάρτητοι αναλυτές του ιστοτόπου «Oryx» που έχει συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες για επιβεβαιωμένες απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού και μέσων στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναφέρουν ότι συνολικά έχουν καταστραφεί 53 ρωσικά ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 23 ήταν Ka-52, ενώ ένα ελικόπτερο περιήλθε στην κατοχή των Ουκρανών. To επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 «Alligator», θεωρείται το πιο «θανατηφόρο» ελικόπτερο που διαθέτουν οι ρωσικές δυνάμεις στην υπηρεσία τους. Είναι σχεδιασμένο για να καταστρέφει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και προσωπικού, ενώ μπορεί να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον εχθρικού πεζικού.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές πληροφόρησης, το προηγμένο επιθετικό ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα αερο-ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ τα ιδιαίτερα κατασκευαστικά και λειτουργικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του, του προσφέρουν την ικανότητα να πραγματοποιεί επικίνδυνους και πολύπλοκους ελιγμούς. Αναπτύσσεται, αν χρειαστεί, πίσω από τις γραμμές του εχθρού, για να εκτελέσει τακτικές αποστολές ανά πάσα στιγμή και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τέλος, το Ka-52 διαθέτει εξελιγμένο σύστημα προστασίας αλλά και stealth ιδιότητες, όπως μείωση του θερμικού ίχνους και υπογραφής των κινητήρων, ενώ είναι εξοπλισμένο και με αντίμετρα για την προστασία από εχθρικά βλήματα και πυραύλους.