J-16: Το αναβαθμισμένο «stealth» μαχητικό αεροσκάφος της Κίνας δεν είναι «αόρατο» – ΦΩΤΟ

Τα μαχητικά αεροσκάφη J-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας θα υποστούν μια νέα εργασία βαφής που μπορεί να μειώσει τον βαθμό εντοπισμού τους από τα εχθρικά ραντάρ, όπως αναφέρει η κρατική εφημερίδα Global Times, η οποία λανθασμένα χαρακτήρισε τα “φρεσκοβαμμένα” J-16 ως “stealth”.

Αυτό είναι ανακριβές. Η συγκεκριμένα βαφή μπορεί να συρρικνώσει την “υπογραφή” ενός αεροσκάφους στα εχθρικά ραντάρ, αλλά όχι στον ικανοποιητικό βαθμό ώστε να χαρακτηριστεί το αεροπλάνο ως stealth.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναγνωρίζει αυτό το γεγονός αφού εδώ και δεκαετίες έχει εφαρμόσει σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τέτοιου είδους βαφές που απορροφούν στα μαχητικά F-16, αλλά ποτέ δεν περιέγραψε τα F-16 ως stealth.

Ως προς το κινεζικό μαχητικό J-16, είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του παλαιότερου μαχητικού J-11 που αντέγραψε η Κίνα από το ρωσικό Su-27. Στις αρχές του 2019, η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού διέθετε περίπου 50 τέτοια μαχητικά αεροσκάφη, ενώ πολλά ακόμα βρίσκονται αυτή την στιγμή στην γραμμή παραγωγής.

Το J-16 είναι μια “γέφυρα” που συνδέει τα μαχητικά παλαιότερης γενιάς της Κίνας με τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς J-20 και J-31. «Αυτά τα δύο αεριωθούμενα αεροσκάφη νέας γενιάς [J-20 και J-31] θα ήταν υπερβολικά δαπανηρά για μαζική παραγωγή στους αναγκαίους αριθμούς που απαιτούνται για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του στόλου αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε στο South China Morning Post, ο Collin Koh, ερευνητής στο Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης, προσθέτοντας πως «έτσι, το J-16 είναι ζωτικής σημασίας για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα».

Το νέο χρώμα δίνει στα αεροσκάφη J-16 απλές ιδιότητες stealth. Αλλά τα κρατικά μέσα υπερέβησαν τον βαθμό στον οποίο μια νέα επίστρωση χρώματος μπορεί να συρρικνώσει τον βαθμό εντοπισμού ενός αεροσκάφους από τα ραντάρ.

Η κρατική εφημερίδα χρησιμοποίησε, παραφράζοντας, μια δήλωση ενός Ταξιάρχου της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η νέα ασημένια – γκρίζα βαφή του J-16 αποτελεί ένα είδος επικάλυψης που προσδίδει στον πολεμικό αεροπλάνο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά stealth, καθιστώντας το σχεδόν αόρατο στο γυμνό μάτι και από ηλεκτρομαγνητικές συσκευές».

Το J-16 μπορεί να είναι πιο stealth από το Su-27, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας αληθινό stealth μαχητικό όπως το αμερικανικό F-22 και αυτό γιατί δεν είναι μια βαφή που καθιστά “αόρατο” ένα αεροσκάφος στα εχθρικά ραντάρ.

Αντιθέτως είναι η κατασκευή και το σχήμα του αεροσκάφους που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο, όπως τα σχήματα των πτερυγίων, το ακροφύσιο και οι τουρμπίνες του κινητήρα, καθώς επίσης τα τετράγωνα σχήματα και οι ορθές γωνίες αντανακλούν έντονα τα “ραδιοκύματα”.

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι το J-16 δεν αντιπροσωπεύει σημαντική αναβάθμιση της ικανότητας της PLAAF για μάχη. Με μεγαλύτερο επιχειρησιακό εύρος και εμβέλεια και με μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο σε σύγκριση με τα παλαιότερα μαχητικά J-10 και J-11, το μαχητικό αεροσκάφος J-16 θα μπορούσε να βοηθήσει στη ενίσχυση της επιθετικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας,

Όμως, για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα J-16 του, η PLAAF θα μπορούσε να δανειστεί μια σελίδα από τα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για το συνδυασμό μαχητών τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα stealth J-20 θα μπορούσαν να διεξάγουν αρχικά χτυπήματα και επιθέσεις για την καταστολή της άμυνας του εχθρού και την αεροπορική κυριαρχία, ώστε στην συνέχεια για να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για να επιτεθούν τα μαχητικά J-16.

Πηγή: National Interest