J-20: Η USAF δεν «αγχώνεται» για τα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς της Κίνας

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν «αγχώνεται» με την αυξημένη παρουσία stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου J-20 που αναπτύσσει η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τόσο ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας όσο και ο Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων Ειρηνικού της USAF.

Αρχικά, ο Πτέραρχος Γουίλμπαχ, ο επικεφαλής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων με περιοχή ευθύνης το θέατρο επιχειρήσεων Ειρηνικού, (Pacific Air Forces Commander) δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά και βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο δρα η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF) ωστόσο δεν τους προκαλεί κάποια ανησυχία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι Αμερικανοί πιλότοι είχαν πρόσφατα κάποιες εμπλοκές με τα J-20, οι οποίες ήταν μια αρκετά πολύτιμη εμπειρία διότι είχαν την ευκαιρία να «δουν από κοντά» τα προηγμένα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και να «αναλύσουν σε ένα βαθμό τις ικανότητές του».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Α/ΓΕΑ της USAF, Πτέραρχος Μπράουν, λέγοντας ότι δεν πρόκειται «να χάσει τον ύπνο του» λόγω των stealth μαχητικών αεροσκαφών τύπου J-20, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν θα προσέχει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι κινεζικές αεροπορικές δυνάμεις στον Ειρηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι το J-20 είναι το μοναδικό stealth μαχητικό της Κίνας που είναι πλήρως λειτουργικό και επιχειρησιακό, εκτελώντας αποστολές επιτήρησης και περιπολίες στην περιοχή του Ειρηνικού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών περίπου 70 με 150 stealth μαχητικά τέτοιου τύπου έχουν κατασκευαστεί, ενώ πριν από μερικού μήνες δημοσιεύτηκαν βίντεο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία εμφανίστηκαν διάφορες εκδόσεις των J-20.

Φωτογραφία αρχείου Reuters