J-20: Πέρασε «απαρατήρητο» το stealth κινεζικό μαχητικό πάνω από την Ταϊβάν;

Ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας (PLAAF) ισχυρίζεται ότι το πιο προηγμένο κινεζικό stealth μαχητικό αεροσκάφος J-20 πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν χωρίς να αναχαιτιστεί από την Πολεμική Αεροπορία της Ταϊπέι.

Η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας (PLAAF) έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τις εισβολές της στη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ).

Ενώ όλα τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν κοντά στην Ταϊβάν παρακολουθούνται τακτικά από την Πολεμική Αεροπορία του νησιού, μετά τους ισχυρισμούς του Κινέζου πιλότου γεννώνται ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ταϊβάν να αναχαιτίζει τα εχθρικά αεροσκάφη.

Ο Κινέζος πιλότος δήλωσε στην Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση (CCTV) ότι πέταξε πάνω από την Ταϊβάν, επιβλέποντας ολόκληρο το νησί από το πιλοτήριο του. Υποστήριξε ότι πέταξε πάνω από το κανάλι Bashi, τα στενά Miyako και τα στενά Tsushima στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Όταν πετούσα με το μαχητικό J-20, μπορούσα να δω ολόκληρη την ακτογραμμή και τα βουνά της Ταϊβάν. Εκείνη τη στιγμή, ήμουν περήφανος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για μια τέτοια πτήση κοντά στον εναέριο χώρο της. Το ΥΠΑΜ δημοσιεύει τακτικά στοιχεία σχετικά με τις κινεζικές εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις.

Όπως αναφέρουν και αρκετοί αναλυτές, υπάρχουν δύο περιπτώσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό. Η Ταϊβάν μπορεί να επέλεξε να αποκρύψει το γεγονός και να μην δημοσιεύσει στοιχεία για την πτήση του J-20 πάνω από τον εναέριο χώρο της, για να μην αυξηθούν οι εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ταϊπέι-Πεκίνου. Η δεύτερη περίπτωση είναι η αεράμυνα του νησιού να μην κατάφερε να εντοπίσει το κινεζικό μαχητικό λόγω των stealth ικανοτήτων του.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου Reuters