Jackal: Η Ταϊβάν «πλησιάζει» στην αγορά 160 μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής

Το UCAV Jackal στην Έκθεση Τεχνολογίας Αεροδιαστημικής Άμυνας της Ταϊπέι

Η εταιρεία GEOSAT Aerospace and Technology με έδρα την Ταϊβάν υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική εταιρεία Flyby Technology που «ανοίγει το δρόμο» για την αγορά, τη μεταφορά τεχνολογίας και την παραγωγή 160 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Jackal τουρκικής κατασκευής.

Το μνημόνιο κατανόησης, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Τεχνολογίας Αεροδιαστημικής Άμυνας της Ταϊπέι αυτόν τον μήνα, περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνολογίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, σύμφωνα με δελτίο τύπου του GEOSAT.

«Με βάση αυτό, θα αναπτύξουμε περαιτέρω και θα παράγουμε ένα προϊόν νέας γενιάς, 160 drones JACKAL», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο Μουράτ Ισλίογλου, γενικός διευθυντής της τουρκικής επιχείρησης Fly BVLOS Technology, είπε στο Defense News ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Jackal κατασκευάστηκε αρχικά για πολιτική χρήση.

«Σε συνέχεια της συμφωνίας μας με τον βρετανικό εταίρο μας Flyby Technology, το Jackal είναι εξοπλισμένο με το πυραυλικό σύστημα της Thales, LMM, και πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική βολή με μεγάλη επιτυχία. Αυτή ήταν μια σαφής επίδειξη της ικανότητας πολλαπλών χρήσεων του UCAV», είπε ο Ισλίογλου.

Η έρευνα και η ανάπτυξη για το Jackal ξεκίνησε στις αρχές του 2022 και σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από Τούρκους μηχανικούς. Τον Απρίλιο του 2022, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Flyby Technologies για την εξαγωγή πέντε drones για 1,25 εκατομμύρια δολάρια. Το drone πραγματοποίησε δοκιμές με το όπλο LMM τον Οκτώβριο του 2022.

«Μόλις λίγους μήνες μετά τη συμφωνία εξαγωγών με τη βρετανική εταιρεία, υπογράψαμε συμφωνία με το Κέντρο Τεχνολογίας UAV της Ταϊβάν για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και άνοιγμα γραφείου στην Ταϊβάν. Αυτή η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες», πρόσθεσε.

Οι λεπτομέρειες της παραγωγής, η τοποθεσία συναρμολόγησης και το χρονοδιάγραμμα θα επιβεβαιωθούν σε ξεχωριστή συμφωνία, είπε ο Ισλίογλου.

Το UCAV Jackal

Το Jackal είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο ενάεριο σύστημα που μπορεί να προσγειώνεται και να απογειώνεται κάθετα. Έχει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 15 κιλά και έχει εμβέλεια λειτουργίας 130 χιλιόμετρα. Το drone μπορεί να φτάσει τελική ταχύτητα 160 km/h.

Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 105 κιλά, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί σε 155 κιλά ή περισσότερο με το νέο σύστημα πρόωσης που σχεδιάζεται.

Το Jackal έχει τη δυνατότητα να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές, να παρέχει αεροπορική υποστήριξη, να επιτίθεται σε ελικόπτερα κατά την πτήση, να στοχεύει άρματα μάχης και να εκτελεί αποστολές υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία Reuters