Jaguar: Το πανίσχυρο θωρακισμένο του γαλλικού στρατού «εν δράσει» [vid]

Ο Γαλλικός Στρατός δημοσίευσε ένα νέο βίντεο, το οποίο δείχνει το νεότερο του τεθωρακισμένο όχημα μάχης βάρους 25 τόνων, Jaguar, «σε δράση».

Το νέο θωρακισμένο όχημα μάχης και αναγνώρισης, γνωστό ως Jaguar, είναι μέρος του προγράμματος Scorpion, οι πρώτες εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το 2014.

Η ανάπτυξη του Jaguar πραγματοποιείται από το 2015 από τους κατασκευαστές Nexter (υπεύθυνος για τον σκελετό του οχήματος), Arquus (για τον κινητήρα) και Thales (για το δίκτυο). Τα πρώτα πρωτότυπα ήταν έτοιμα το 2018, τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος.

Η αποστολή του Jaguar είναι η σταδιακή αντικατάσταση τεθωρακισμένων οχημάτων παλιάς γενιάς, ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζεται με καινοτόμες τεχνολογίες όσον αφορά τον εσωτερικό εξοπλισμό του, όπως ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες. Επίσης, όσον αφορά τη δύναμη πυρός, το τεθωρακισμένο εξοπλίζεται με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Είναι εξοπλισμένο με το ίδιο πυροβόλο CTA 40 χιλιοστών που διαθέτουν τα βρετανικά οχήματα AJAX και τα Warrior CSP. Κατασκευάζεται από κοινού μεταξύ της βρετανικής εταιρείας BAE Systems και της γαλλικής Nexter.

Συνολικά, ο Γαλλικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει 300 τέτοια τεθωρακισμένα οχήματα έως το 2030 ως μέρος μιας μεγάλης αναθεώρησης των χερσαίων δυνάμεων της χώρας.

Με πληροφορίες από: Defence Blog