JASSM-ER: Η Γερμανία αποκτά 75 πυραύλους υψηλής ακριβείας για να εξοπλίσει τα νέα F-35

Η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε, μετά από καθυστερήσεις, τη διαδικασία παραγγελίας 75 νέων πυραύλων cruise JASSM-ER από τις ΗΠΑ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Bild.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νέοι πύραυλοι cruise μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας JASSM-ER/XR θα αντικαταστήσουν μακροπρόθεσμα τους υπάρχοντες πυραύλους Taurus που διαθέτει η γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe).

Η Γερμανία είχε ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της για τους συγκεκριμένους πυραύλους από το 2022, για να εξοπλίσει τα νέα της stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση του πακέτου στα τέλη Ιουλίου του 2022. Η τιμή αγοράς για ολόκληρο το πακέτο είναι πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ (8,67 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Bild.

Αν και το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έχει παραγγείλει αρκετούς πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους μαζί με τα F-35, η διαδικασία για τους JASSM-ER καθυστέρησε αρκετά, με το επίσημο συμβόλαιο να αναμένεται αυτό το φθινόπωρο, ανέφερε η Bild.

«Οι σχετικές συμβάσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως», δήλωσε ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

Η Luftwaffe θα αποκτήσει συνολικά 35 αμερικανικά μαχητικά F-35 προκειμένου να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα Tornado που διαθέτει.

Oι πύραυλοι cruise τύπου JASSM-ER έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 1.000 χιλιομέτρων και ενσωματώνουν πολεμική κεφαλή διάτρησης βάρους 450 κιλών, ενώ έχουν μήκος 4,27 μέτρα και τέθηκαν σε επιχειρησιακή λειτουργία για πρώτη φορά το 2014.

Με πληροφορίες από: Bild / Φωτογραφία αρχείου