Javelin: Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν την κακή απόδοση των αμερικανικών πυραύλων στην Ουκρανία

Οι αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι Javelin (ATGM), 5.000 από τους οποίους έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της Ρωσίας, έχουν κακή απόδοση και τεχνικές δυσλειτουργίες, σύμφωνα με έγγραφα της κατασκευάστριας εταιρείας, Raytheon, που διέρρευσαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα έγγραφα περιέχουν επίσης αποτελέσματα ερευνών από στρατιώτες των ΗΠΑ σχετικά με τα χαρακτηριστικά απόδοσης του συστήματος, όπου παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες εμπλοκές και κακή συντήρηση.

Τι λένε τα έγγραφα; Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει προμηθεύσει τουλάχιστον 5.000 πυραύλους FGM-148 στην Ουκρανία ως μέρος της βοήθειας ασφαλείας 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 8 Αυγούστου.

Ένα διάγραμμα μεσα στα έγγραφα δείχνει την πραγματική εμβέλεια απόδοσης του Javelin με ένα βλήμα 8,4 κιλών στα 2,5 χιλιόμετρα, το ήμισυ της αναμενόμενης απόστασης των 5 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, η Raytheon αρνείται ότι τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει είναι δικά της. «Η εταιρεία μας δεν δημιούργησε αυτά τα έγγραφα και η αποτελεσματικότητα του Javelin μιλάει από μόνη της», ανέφερε ο Mike Nachshen, ανώτερος διευθυντής διεθνών επικοινωνιών στη Raytheon, μιλώντας στο Polygraph.info μετά τη διαρροή των εγγράφων.

Γιατί τα Javelin αποτυγχάνουν στην Ουκρανία;

Ένα άρθρο της Washington Post, στις 14 Ιουνίου 2022, ανέφερε μερικές από τις αιτίες που ορισμένα αμερικανικά συστήματα δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις μάχες στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης από τον πωλητή – το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Άμυνας – και τον κατασκευαστή – τη Lockheed Martin και τη Raytheon.

Πολλά Javelins σε μονάδες της Ουκρανίας δεν λειτουργούσαν για διάφορους λόγους. Το εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα δεν διέθετε κάποιο γραπτό βοήθημα με αριθμό γραμμής βοήθειας για Ουκρανούς στρατιώτες, όπως παρέχεται στα αμερικανικά στρατεύματα. Η εκπαίδευση διήρκεσε μόλις μια μέρα, σε αντίθεση με την εκπαίδευση 3 ημερών για αμερικανούς στρατιώτες.

Ο Μαρκ Χέιγουορντ, βετεράνος του αμερικανικού στρατού και εθελοντής εκπαιδευτής, αφηγήθηκε ένα περιστατικό όπου έλαβε μια ξέφρενη κλήση από έναν Ουκρανό στρατιώτη που είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν.

Το Javelin του στρατιώτη δυσλειτουργούσε καθώς κρυβόταν πίσω από έναν μικρό λόφο, καλυπτόμενος από πυρά ρωσικών τανκς στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Ο Χέιγουορντ, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τηλεφωνικά, αναγκάζοντας τον Ουκρανό στρατιώτη να τραπεί σε φυγή, με την τύχη του να παραμένει άγνωστη.

Πηγή: Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου