Javelin: Η Lockheed Martin αυξάνει την παραγωγή πυραύλων και οι ΗΠΑ τους δίνουν στην Ουκρανία

Η Lockheed Martin σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του αντιαρματικού συστήματος πυραύλων Javelin, αναμένοντας αύξηση της ζήτησης από την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος James Taiclet.

Ο Taiclet είπε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να επενδύσει στην περαιτέρω παραγωγή των Javelin, των συστημάτων Patriot και του συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και ζήτησε από το Πεντάγωνο να βοηθήσει δίνοντας «περισσότερες συμβάσεις για να καλύψει τη διαφορά».

«Πήγα στο Πεντάγωνο με την ομάδα μου και ουσιαστικά είπα στην ανώτερη ηγεσία εκεί: Κοιτάξτε, επενδύουμε ήδη στην αύξηση της παραγωγής, παρακαλώ δώστε μας τα συμβόλαια και τις συμφωνίες που χρειαζόμαστε», φέρεται να είπε ο ίδιος.

Υπολογίζεται ότι 5.500 Javelins έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα πριν από περισσότερους από δύο μήνες. Ο αριθμός αυξάνεται σε 7.000 – περίπου το ένα τρίτο του αποθέματος των ΗΠΑ – εάν συμπεριληφθούν και οι μονάδες που στάλθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Το φορητό αντιαρματικό σύστημα, με βεληνεκές 2.500 μέτρων, κοστίζει 178.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εκτόξευσης και του πυραύλου, που από μόνο του κοστίζει περίπου 78.000 δολάρια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2021.

Η Ουκρανία θα λάβει πρόσθετους αντιαρματικούς πυραύλους στο Javelin ATGM. Έτσι, μέχρι την Παρασκευή, 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να παραδώσουν άλλους 5.000 πυραύλους στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Έτσι, η αποστολή των αντιαρματικών όπλων στα χέρια των δυνάμεων της Ουκρανίας λαμβάνει πολύ σοβαρές διαστάσεις. Από τις 8 Απριλίου, ήταν γνωστό ότι οι Σύμμαχοι είχαν παραδώσει 60.000 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία.