Javelin- LW CLU: Αμερικανοί στρατιώτες εντυπωσιάστηκαν από το αναβαθμισμένο πυραυλικό σύστημα

Ομάδα Αμερικανών στρατιωτών ολοκλήρωσε πρόσφατα μια σειρά δοκιμών και εκπαιδεύσεων από το αναβαθμισμένο πυραυλικό σύστημα τύπου Javelin Lightweight Command Launch Unit, την πρώτη εκσυγχρονισμένη έκδοση των περίφημων αντιαρματικών βλημάτων εδώ και 25 χρόνια.

Η νέα αυτή διαμόρφωση του Javelin διαθέτει βελτιωμένες ικανότητες απεικόνισης στόχου σε μεγαλύτερη εμβέλεια και με μεγαλύτερη ευκρίνεια εικόνας, ενώ έχει και λειτουργία «αυτόματης εστίασης» που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια «τεράστια βοήθεια, πατήσαμε το κουμπί και σε 5 δευτερόλεπτα κάναμε αυτό που έπρεπε».

Ακόμα, ενσωματώνει κατασκευαστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά για ευκολότερη χρήση. Το μειωμένο βάρος και οι νέες λαβές χειριστή επιτρέπουν στο στρατιώτες να το μεταφέρουν σε σακίδιο και να το αναπτύσσουν για επιχειρησιακή χρήση με ευκολία μέσα σε 15 – 20 δευτερόλεπτα. Υπενθυμίζεται ότι το Javelin είναι ένα φορητό τακτικό πυραυλικό σύστημα μεσαίας εμβέλειας που χρησιμοποιείται για άμεσες βολές ακριβείας κυρίως εναντίον τεθωρακισμένων στόχων, όπως άρματα και οχήματα μάχης.