K9 Thunder: Η Πολωνία θα αποκτήσει επιπλέον 152 πυροβόλα από τη Νότια Κορέα για 2,6 δις δολάρια

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλαζτσάκ, υπέγραψε νέα συμφωνία για την απόκτηση 152 αυτοκινούμενων πυροβολών K9 Thunder από τη νοτιοκορεάτικη εταιρεία Hanwha Defense.

Αυτό είναι πιθανότατα το τελευταίο μεγάλο εξοπλιστικό συμβόλαιο που υπογράφει ο Μπλαζτσάκ, αφού σύντομα θα αναλάβε η νέα κυβέρνηση που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές στην Πολωνία.

Ο στρατός της Πολωνίας θα λάβει έξι πυροβόλα στην έκδοση K9A1 και 146 στην έκδοση K9PL από το 2025 έως 2027. Η καθαρή αξία της σύμβασης είναι περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας.

«Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα πακέτο εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης και την παράδοση ενός σημαντικού αποθέματος πυρομαχικών 155 χιλιοστών, που περιλαμβάνει αρκετές δεκάδες χιλιάδες μονάδες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για να καταστεί δυνατή η μελλοντική παραγωγή πυροβόλων K9PL στην Πολωνία, η Hanwha Defense υπέγραψε συμφωνία με τον πολωνικό κρατικό αμυντικό όμιλο PGZ.

Ο Paweł Bejda, βουλευτής του Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η εξαγορά θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την εγχώρια παραγωγή του Krab, ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου που κατασκευάζεται από την PGZ. Για να φτιάξει το σασί του Krab, η θυγατρική της PGZ, Huta Stalowa Wola, πήρε την άδεια για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο K9 Thunder από την Hanwha Defense.

Η Πολωνία έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες παρτίδες από την πρώτη συμφωνία που υπέγραψε με τη νοτιοκορεάτικη εταιρεία το 2022. Οι παραδόσεις για αυτήν την συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου Reuters