Ka-52: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέρριψαν δύο ρωσικά ελικόπτερα σε μία ημέρα [vid]

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν σήμερα, Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023, δύο ρωσικά ελικόπτερα «Alligator» Ka-52.

Στρατιώτες από την 47η Ξεχωριστή Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία ανέφεραν την κατάρριψη ενός ρωσικού ελικοπτέρου στην περιοχή του Robotyne στη Ζαπορίζια.

«Στις 07:40 περίπου, η ομάδα πυρός του τμήματος αντιαεροπορικών πυραύλων και πυροβολικού εντόπισε ένα αντίπαλο ελικόπτερο. Μια μόνο εκτόξευση MANPAD είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή καταστροφή του στόχου», ανέφερε η ανακοίνωση της ουκρανικής ταξιαρχίας.

Στο βίντεο που δημοσίευσε το Kyiv Post, μετά την κατάρριψη, δύο άλλα ρωσικά ελικόπτερα πλησιάζουν το σημείο που έπεσε το Ka-52.

Ένα από αυτά προσγειώνεται και στρατεύματα αποβιβάζονται και κατευθύνονται προς το ελικόπτερο που συνετρίβη.

Το δεύτερο ρωσικό Ka-52 καταρρίφθηκε στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ, σύμφωνα με τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Mykola Oleshchuk.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει 101 ελικόπτερα από τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Kamaz Ka-52 Alligator θεωρείται ένα από τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα στον κόσμο λόγω των «έξυπνων» συστημάτων στόχευσης, της βαριάς θωράκισης και του ισχυρού οπλισμού του.

Έχει πλήρωμα δύο ατόμων και μια μονάδα κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Ένα χαρακτηριστικό του αεροσκάφους είναι ο επιθετικός πύραυλος Vikhr, ένα όπλο που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι μπορεί να καταστρέψει οποιοδήποτε τανκ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.