Kalibr: Ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo κάνει ασκήσεις με πυραύλους στα ανοιχτά της Ιαπωνίας [vid]

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή ένα βίντεο από την εκτόξευση ενός πυραύλου Kalibr από το υποβρύχιο Petropavlovsk-Kamchatsky στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Στο βίντεο εμφανίζεται επίσης ο πύραυλος να χτυπά τον καθορισμένο παράκτιο στόχο του. «Ο πύραυλος έπληξε τον καθορισμένο στόχο στο τακτικό πεδίο Syurkum στην περιοχή Khabarovsk την αναμενόμενη ώρα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Δείτε το βίντεο:

«Το πλήρωμα του υποβρυχίου Petropavlovsk-Kamchatsky κλάσης Kilo του Στόλου του Ειρηνικού (Στόλος Ειρηνικού), στο πλαίσιο του σχεδίου εκπαίδευσης μάχης, εκτόξευσε έναν πύραυλο cruise από βυθισμένη θέση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Το βεληνεκές ξεπέρασε τα 1000 χιλιόμετρα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πύραυλος Kalibr, με την κωδική ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ – SS-N-27 Sizzler – είναι ένας ρωσικός πύραυλος cruise που τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1994. Κάποιες εκδοχές του πυραύλου περιλαμβάνουν ικανότητα εκτόξευσης από πλοίο (Kalibr-PL), εκτόξευση από υποβρύχιο (Kalibr-NK) και εκτόξευση από αέρα, καθώς και παραλλαγές για χρήση κατά πλοίων και χερσαίων στόχων.

Το 3M-54 Kalibr είναι ικανό να μεταφέρει μια κεφαλή με βάρος έως και 500 κιλά εκρηκτικής ύλης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για συμβατικά όσο και για πυρηνικά όπλα. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές πάνω από 2.500 χλμ.

Με πληροφορίες από: TASS